DL: Mlade hočejo izbezati iz gostiln

27.12.2014 | 15:00

Miha Zupančič

Miha Zupančič

Nino Zajc

Nino Zajc

Mladi Trebanjci opozarjajo, da nujno potrebujejo mladinski center, kar so jasno povedali na nedavnem dogodku, ki so ga poimenovali Budnica mladini. Tega so organizirali v prostorih nekdanjega DM pod Galerijo likovnih samorastnikov v središču mesta, ki že nekaj časa samevajo.

V tej občini je mladih, torej populacije med 15. in 29. letom, veliko, njen delež je celo za dva odstotka višji od slovenskega povprečja, ki znaša 17 odstotkov. Tamkajšnji mladinski svet (TREMS) je opravil raziskavo in ugotovil, da so prostori za mlade nujni.

»Zdaj se ne morejo zadrževati nikjer drugje kot v gostilnah in po neuglednih kotičkih. Analiza, ki smo jo naredili konec leta 2012, je pokazala, da poleg lastnih prostorov mladina pogreša tudi bazen in več kulturnih ter športnih dejavnosti,« je povedal Nino Zajc iz TREMS, ki zadovoljno ugotavlja, da jim je trebanjska občina končno začela slediti, pripravila je odlok o mladini, ustanovili so tudi komisijo za mladinska vprašanja, ki je oblikovala dvoletni program mladinske dejavnosti in v njem definirala tudi naloge občinske uprave. »To so majhni koraki, pred nami je še cel maraton,« reče Zajc.

V TREMS delujejo mladi iz podmladkov SD in SDS, prav tako pa tudi člani KŠOT (Klub študentov občine Trebnje) in KUD Ekspres. Zadnji dve organizaciji sicer imata nekaj manjših prostorov, vendar ti niso primerni za večje prireditve ali sestanke. »Potrebovali bi eno večjo sejno sobo za več društev, prav tako tudi prostor za prireditve in koncerte,« pojasni Zajc.

Predsednik KŠOT Miha Zupančič je v imenu okoli 300 članov trebanjske študentske organizacije, njen najbolj prepoznaven dogodek je ŠVIC, potarnal, da imajo vsakokrat, ko organizirajo kakšen večji dogodek, težave, takrat morajo iskati prostor, večkrat so si sposodili tudi dvorano na Mirni. »Želimo dvigniti nivo mladinske participacije, ugotavljam namreč, da mladi postajajo apatični, prostor za druženje bi to bistveno Nino Zajc izboljšal,« doda Zupančič.

KUD Ekspres je svoja vrata odprl lansko pomlad, skupini mladih je uspelo povezati različna področja, od glasbe, grafike, ekonomije do arhitekture, in nastal je kreativno–umetniški inkubator, ki je navezal dobre stike z okolico. Kot je povedal Mitja Drčar, je inkubator polno zaseden vsak dan, v njem pa delujejo kreativne industrije.

Tea Jarc iz Mladinskega sveta Slovenije opozarja, da oblasti, tako lokalne, nacionalne kot evropske, ne smejo pozabiti, da se vlaganje v mladino vedno izplača. »Če mlado generacijo zanemarimo, se bo ta odselila, tako bodo manjši kraji lahko ostali brez perspektive, navadna spalna naselja,« je rekla Jarčeva in dodala, da je danes največji problem mladih brezposelnost, tudi na Dolenjskem.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista, 18. septembra 2014

J. A.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava