Raper Trkaj z brezplačnim albumom: »Saj itak vsi downloadate, a ne?«

25.12.2014 | 12:30

16-letni Amadej Canjuga

16-letni Amadej Canjuga

Raper Trkaj z brezplačnim albumom: »Saj itak vsi downloadate, a ne?«

Četrta sezona Knjižnih POPslastic v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto se je zaključila še posebej slastno. Poleg obiska izvrstnega gosta, glasbenika Roka Terkaja – Trkaja, ki je poskrbel za zanimiv in iskriv pogovor, je komisija literarnega natečaja razglasila najboljšo kratko zgodbo mladih avtorjev. Letos je nagrada romala v roke šestnajstletnemu Amadeju Canjugi. Decembrskemu vzdušju primerno pa je mlade obiskovalce obdaril Center Si.mobil Novo mesto, ki je s svojo donacijo tudi omogočil druženje.

Raper Rok Terkaj je širši javnosti bolj znan pod umetniškim imenom Trkaj. Danes uspešen glasbenik, pisec besedil, kolumnist in popotnik ter dvakratni zmagovalec v free style battlu pa sprva nad rapom ni bil tako navdušen: »Sedemnajst, osemnajst let sem bil star, ko me je prijatelj zvabil na neko zabavo, kjer so rapali. Do takrat se mi je zdela to malo brezvezna ameriška glasba, kjer se nekaj derejo, pa v bistvu nič ne povejo.« Od tedaj pa je rap njegov kreativni izraz, način, kako filtrira svoja občutja, veselje, žalost, bes. Rap je pravzaprav pesniška oblika, o kateri v svoji pesmarici pesniških oblik Oblike srca spregovori tudi dr. Boris A. Novak in Rok je povedal, kako sam kuje verze in spleta rime ter kakšne so posebnosti tovrstnega ustvarjanja.

Kljub vsesplošni zaslužkarski družbeni klimi se je sam pred nekaj meseci odločil, da svoj novi album javnosti ponudi brezplačno. »Saj itak vsi downloadate, a ne?« je rahlo hudomušno spregovoril o razlogih za to in dodal: »Pravzaprav je tako, da jaz veliko poslušam samega sebe in če mi nek občutek znotraj mene reče, da je to tako, je to to. Naj bo to na internetu in naj ljudje poslušajo.« Poleg glasbe, ki ga močno navdušuje, počne še marsikaj, da lahko preživi. Vseeno pa od uspešnega raperja ne pričakujemo, da opravlja redno osemurno delo. »Ja, pa ravno to počnem. Delam v osnovni šoli v Savskem naselju, vsak dan. Tam vidim, kako naš šolski sistem ubija kreativnost mladih in jih sili v nek kalup. In želim delati na tem, da to spremenimo. Da naredimo šolo bolj kreativno.«

V svojih besedilih in kolumnah velikokrat spregovori o tabuiziranih temah in stereotipih. Tudi nam je odkrito dejal: »Prav žalostno je, kako hitro podležemo stereotipom, tudi sam sebe zalotim tu pa tam, da počnem ravno to in ni mi všeč.« V pesmi Nevidni pa oriše problematiko ljudi z roba družbe, mimo katerih dnevno hitimo in jih niti ne pogledamo. »Ljudje, ki na ulici prosijo za pomoč, so dostikrat deležni naših predsodkov. Češ, saj si je sam kriv, da je tam. Pa ni vedno tako enostavno. Po navadi jim dam poleg denarja, ki ga želijo, še kakšno prijazno besedo. Včasih je vse, kar potrebujejo, le nekdo, ki bi jim prisluhnil in jih toplo objel.«

Morda rahlo nenavadna je tudi povezava med rapom, ki je poln sočnih izrazov, psovk in slenga, in študijem teologije, kjer je Rok diplomiral. »Študij je krasen in ti lahko veliko da, četudi nisi na duhovniški poti,« je razložil še en svoj notranji klic. Tudi pot Camino de Santiago, več kot 800 km dolga pešpot, ki jo je prehodil pred leti, je prišla v njegovo življenje kot notranji nagovor, kot tudi vse ostale poti, na katere se sicer podaja. V zadnjem času ga navdušujejo spletno izobraževanje in možnosti, ki jih nudijo družbena omrežja. Vsem, ki bi se radi ukvarjali z glasbo, priporoča v branje knjige Pata Pattisona in Derricka Jensena ter knjigo hip-hoperja KRS ONEa Gospel of Hip Hop.

Zmagovalno zgodbo Literarnega natečaja Knjižnih POPslastic si lahko preberete tu.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galerija

trkaj-01
trkaj-02
trkaj-03
trkaj-04
trkaj-06
trkaj-07
trkaj-08
trkaj-09
trkaj-10
trkaj-11
trkaj-12
trkaj-13
trkaj-14
trkaj-15

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava