Sto let Ane Žunič

25.12.2014 | 15:30

Sto let Ane Žunič

23. decembra 1914 se je rodila Ana Vipavec (Šokčeva) iz Žunič. Vitalna stoletnica, ki se danes piše Žunič (po domače Krajačeva), že dobro leto živi v "Obiteljskem domu Rožič" na Pribanjcih na Hrvaškem (na desnem bregu Kolpe pri Vinici).

Ana Žunič je imela pestro in težko življenje, a nam je najbolj poznana predvsem po tem, da je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prodala svojo rojstno hišo - kulturni spomenik Šokčev dvor državi (ob znatni finančni pomoči Občine Črnomelj). Danes je ta domačija najpomembnejša informacijska točka Krajinskega parka Kolpa.

Teta Ana, ki se po lanskoletnem zlomu kolka nekoliko težje giblje, je še vedno bistrega duha in nam je v klepetu podoživela kar veliko dogodkov, je tudi brez težav deklamirala otroško pesmico, ki se jo je naučila v osnovni šoli.

Zelo je bila vesela obiska predstavnikov Javnega zavoda Krajinski park Kolpa, ki danes upravlja njeno rojstno hišo. Tokrat sta se praznovanju njenega rojstnega dne pridružili tudi predsednica krajevne organizacije Rdečega križa Slovenije iz Adlešičev Vida Novak in soseda Biserka.

Že "tradicionalno" stoletnike v KP Kolpa obdari z nakolenčnikom iz domače ovčje volne mojstrica domače obrti Tončka Jankovič, kmetija Vučji ogrizek iz Velikih Sel pa prispeva jagnječjo pečenko. Čeprav je teta Ana s storitvami v domu zadovoljna, pa je zelo spontano reagirala, da je jagnječja pečenka z domačim kruhom, ki ji ga je spekla soseda, veliko boljša od običajne hrane v domu.

Veliko zdravja in sreče teta Ana!

Boris Grabrijan

Galerija

u-100-01
u-100-02
u-100-03
u-100-04
u-100-05
u-100-06
u-100-07
u-100-08

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

27.12.2014–1     + (0)     – (1)     Oceni vika lozar 

Prav je, da bralci lokalnega spleta prebremo lepe in zanimive dogodke iz Krajinskega parka Kolpa. Lepa poteza "krajinarjev", ne pozabijo na starejše in v tem primeru tudi na stoletno vaščanko iz Žuničev.

28.12.2014Oceni gabrijela 

prateti vse najboljše,naj ji zdravje služi še naprej,gospa vika lozar-prosim da NEHAJTE z takimi!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava