Alojz Šribar stokrat daroval kri

24.12.2014 | 12:05

Priznanje Alojzu Šribarju

Priznanje Alojzu Šribarju

80-kratna darovalca

80-kratna darovalca

Minuli teden je za Rdeči križ območnega združenja (OZ) Krško potekal v znamenju krvodajalstva. V ponedeljek in torek, 15. in 16. decembra, je skupno 316 posameznikov darovalo 450 ml lastne krvi v humanitarne namene, v drugi polovici tedna pa je bilo za najbolj zveste v tem plemenitem namenu organizirano še srečanje. Krvodajalske akcije večkrat letno organizira Rdeči križ, izvaja pa jih Zavod za transfuzijsko medicino. Na srečanju krvodajalcev so Mojca Vizler, sekretarka Rdečega križa OZ Krško in članici ekipe prve pomoči, Tatjana Lekše in Milada – Mima Stopinšek podelile spominske zahvale z darilom jubilejnim darovalcem: za 30 (10), 40 (33), 50 (26), 60 (13), 70 (8) in 80 (3) kratno darovanje življenjske tekočine.

Evidenca jubilejnih darovanj je sicer izdelana glede na udeležbo na krvodajalskih akcijah Zavoda za transfuzijsko medicino, ki s terensko ekipo večkrat letno gostuje po krški občini, upoštevana pa so tudi darovanja na dislocirani enoti omenjenega zdravstvenega zavoda v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Prav posebno mesto z največkrat izraženim krvodajalskim namenom pa si je z umestitvijo v sam vrh prislužil Alojz Šribar, kateremu je ob 100-kratni udeležbi na krvodajalski akciji razumljivo pripadla čast biti osrednje ime večera.

Povabljeni na srečanje so se kot krvodajalci akcij najpogosteje udeležili znotraj občine Krško in sicer v osnovnošolskih prostorih na Senovem, v Leskovcu in v Krškem ter v prostorih Mladinskega centra Krško, pa tudi v Kostanjevici na Krki. Vizlerjeva je ob slavnostni podelitvi poudarila, da je prav vsak posameznik pomemben, ne glede na to, kolikokrat daruje kri in ne glede na to, komu je le-ta namenjena ter izrazila hvaležnost občini Krško za sofinanciranje delovanja Območnega združenja Rdečega Križa Krško. Humanitarna organizacija je razdeljena na 13 krajevnih organizacij, znotraj katerih deluje 57 prostovoljcev, na samem sedežu pa sekretarki pri človekoljubnem delu pomaga še okoli dvajset sodelavcev prostovoljcev.

Pomembna aktivnost Rdečega križa je torej tudi krvodajalstvo in k tej dobrodelni gesti ste vljudno vabljeni prav vsi. 450 ml darovane krvi zdravo telo namreč hitro nadomesti, nezanemarljiva pa je ob tem misel, da ravno tega slabega pol litra življenjske tekočine nekomu reši življenje.

Tekst: Doroteja Jazbec
Foto: Anton Hruševar

Galerija

z-kri-100-1
z-kri-100
z-kri-80
z-kri2
z-kri3
z-kri4

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava