Florina d.d., žajfica fina - pravo podjetje na Ekonomski šoli Novo mesto

23.12.2014 | 13:20

Florina d.d., žajfica fina - pravo podjetje na Ekonomski šoli Novo mesto
Florina d.d., žajfica fina - pravo podjetje na Ekonomski šoli Novo mesto

Ekonomska šola Novo mesto se je letos vključila v projekt Moje podjetje. Osnovni namen projekta je, da dijaki sami proizvedejo izdelke in jih tudi prodajo na šoli. Dijaki četrtega letnika ekonomske gimnazije smo se v ta projekt vključili pri pouku podjetništva. Začeli smo z iskanjem ideje, kaj bi proizvajali. Naše prve misli so bile, da se nič ne da, da smo preveč omejeni s šolskimi pogoji, da smo preveč omejeni s pogoji prodaje … skratka, videli smo le probleme in nobene rešitve. Vendar s temi problemi nismo prepričali naše mentorice, profesorice podjetništva Karmen Virc, ki je od nas zahtevala rezultate. Pogovarjali smo se, premlevali, ocenjevali in prišli končno do ideje, da bomo proizvajali ročno izdelana naravna mila. Pogoje za proizvodnjo smo videli v kemijskem kabinetu in naenkrat se nam je zdela naše ideja izvedljiva.

Ustanovili smo podjetje »Florina d.d., žajfica fina«. Začetni kapital za nakup surovin smo dobili z razpisom delnic. Razdelili smo se v oddelke: nabavni, proizvodni, finančno-računovodski, oglaševalski in določili direktorici za proizvodnjo in za trženje.

In proizvodnja je stekla. Prva serija je bila odlična in nadaljevali smo vsak teden med urami podjetništva.

Medtem ko je proizvodni oddelek proizvajal mila, so ostali oddelki skrbeli za ekonomski vidik podjetja. Nabavni oddelek je iskal in kupoval cenovno ugodne surovine, računovodsko – finančni oddelek je skrbno spremljal poslovne dogodke, izračunal lastno ceno, sestavil bilance, tržniki pa so seveda skrbeli za promocijo in oglaševanje podjetja preko facebooka, info točke, spletne strani šole, na oglasnih deskah in šolskem radiu.

V torek, 16.12.2014, smo imeli na šoli sejem in prodali smo vsa mila. Tako bo vsak »zaposleni« dobil »plačo«, delničarji pa vrnjen vloženi kapital in dividendo.

Vsak teden smo naleteli na nove probleme in jih tudi uspešno reševali. Veliko smo se morali pogovarjati, dogovarjati, iskati rešitve. Ravno v tem je čar takšnega načina učenja. Vsaka ura podjetništva je bila izziv s kopico vprašanj, na katere smo morali sami poiskati odgovore. Delo je bilo zelo intenzivno, vendar smo bili tudi mi zelo zagnani. V delo podjetja smo bili vključeni vsi dijaki in preko takega načina dela dobili dragocene izkušnje za prihodnost, ko bomo morali sami poskrbeti za svoje življenje.

Dijaki 4. a ekonomske gimnazije

Galerija

zajfica-01
zajfica-02
zajfica-03
zajfica-04
zajfica-05

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

24.12.2014Oceni kar eden 

Bravo, čestitam lepe in uporabne 'žajfice' ste izdelali in tudi uspešno prosali. Kar pogumno naprej...............

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava