DL: Mandat zaznamovala vsesplošna kriza

22.12.2014 | 14:40

Marjan Erpe

Marjan Erpe

Tako kot po drugih občinah in krajevnih skupnostih je tudi v krajevni skupnosti Podgrad iztekajoči se mandat zaznamovala vsesplošna gospodarska kriza. »Temu primerna so bila tudi sredstva proračuna mestne občine Novo mesto, namenjena krajevnim skupnostim, za urejanje in gradnjo infrastrukture,« je ocenil Marjan Erpe, predsednik te po svoji površini največji, a po številu prebivalcev eni manjših krajevni skupnosti v novomeški občini.

»Predvsem smo si želeli izboljšati cestno infrastrukturo. Ceste so bile asfaltirane v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Grajene so bile v glavnem s samoprispevkom in v okviru razpoložljivega denarja. Potrebne so rekonstrukcije in obnove asfaltnih površin. Žal za kaj več kot krpanje ni bilo denarja. Uredili smo posamezne odseke cest, vse ostalo pa bo moralo počakati na boljše čase,« je razložil.

Poleg cest, ki so bile zares nujno potrebne ureditve, so v Koroški vasi skupaj s krajani uredili športno igrišče, regulirali nekaj mest, kjer je težave povzročala meteorna voda, podpirali delovanje vseh organizacij in društev v krajevni skupnosti, redno izvajali čiščenje in urejanje okolja, še posebej pa so skrbeli za urejenost pokopališč. Proti koncu gre preureditev avtobusnih postajališč, ki danes služijo predvsem šolarjem. »Lahko bi še našteval stvari, s katerimi smo se ukvarjali, saj so se potrebe pojavljale same od sebe. Kar se je le dalo, smo poskušali urediti, a bo vendarle ostalo še dovolj dela tudi v prihodnje. Če hočeš delo videti, ga je vedno dovolj. Tisto, kar smo si za pretekli mandat naložili, pa smo po večini tudi uredili,« je poudaril.

Krajevna skupnost Podgrad združuje devet vasi – v najmanjši, Malem Cerovcu, je le 22 prebivalcev v devetih gospodinjstvih, največja je Koroška vas z 200 prebivalci v 54 gospodinjstvih, poleg teh pa jo sestavljalo še Veliki Cerovec, Vinja vas, Konec, Podgrad, Pristava, Mihovec in Jurna vas. Vse skupaj je 950 duš. Predsednik Erpe dodaja, da osnovno infrastrukturo imajo, manjkata jim še javna razsvetljava in kanalizacija, radi bi povečali površine za šport in rekreacijo, želijo si boljše povezave z mestom z javnimi prevozi, vse ostalo pa je, poudarja, stvar izboljšav in vzdrževanja.

Erpe vodi krajevno skupnost Podgrad že kar nekaj časa, v teh letih so s skupnimi močni uspeli izpeljati kar nekaj naložb. »Med drugim smo posodobili napeljavo telefonskih kablov in uredili centralo, brez katere bi bil danes internet v krajevni skupnosti boren. Uredili smo vodovodno omrežje v celi skupnosti, zgradili lepo mrliško vežico in razširili pokopališče v Podgradu, asfaltirali kar nekaj cestnih odsekov in tako izboljšali cestno povezavo ter uredili dve športni igrišči. To so dobrine, ki se jih ne da pridobiti prek noči,« je naštel in dodal, da od nove občinske oblasti pričakujejo predvsem dobro komunikacijo in skupen načrt dela brez nerealnih obljub.

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista, 11. septembra 2014

M. Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

8.1.2015Oceni josip 

Si pa zelo malo iztržil na občini ko si bil 2 mandata pri koritu

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava