DL: Podjetništva se je lotil nezakonito

20.12.2014 | 16:30

Mihael Vinkovič mora v letu in pol vrniti dolgovani denar, sicer se bo pogojna kazen spremenila v zapor.

Mihael Vinkovič mora v letu in pol vrniti dolgovani denar, sicer se bo pogojna kazen spremenila v zapor.

»Kdor kmetijski stroj išče, naj Agrovinko s.p. obišče!« Tako se na spletu glasi oglas, ki kupce vabi k nakupu kmetijske tehnike. A kaj, ko je podjetje v stečaju, za njim pa je ostalo tudi kar nekaj dolgov. Na primer dva večja posavska kmeta, ki sta upala, da bosta dobila naročeno umetno gnojilo, in trgovini v Dobovi že nakazala eden dobrih 10.600 evrov, drugi pa skoraj 5 tisočakov. Zadnji je imel vsaj to srečo, da je večino dolga že dobil poplačanega, čaka le še na vračilo dobrih 400 evrov.

Zaradi očitkov o poslovni goljufiji je moral na zatožno klop krškega okrožnega sodišča sesti Mihael Vinkovič, mladi podjetnik, ki se je očitno poslov lotil z napačnimi prijemi. »Vinkovič je v Dobovi konec oktobra 2012 odprl trgovino in kmete privabljal z ugodno ponudbo gnojil. Poslovanje njegove trgovine so čez nekaj mesecev prekinili varnostniki, ki so skupaj z lastnikom prevzeli prostore trgovine, saj Vinkovič ni plačeval najemnine. Obdolženec v tistem času za denar, ki ga je vzel od kupcev, ni nabavil gnojila, pač pa je denar porabil zase.

Od oktobra 2012 do marca 2013 je tako na bankomatih pogosto dvigoval denar, če pa je šlo za večje zneske, je šel po denar v banko. Kupcem je kljub temu obljubljal, da jim bo dostavil naročeno blago, in iskal izgovore, češ da so blago zadržali na carini in podobno,« je očitke iz obtožnice obrazložil tožilec Bogdan Matjašič.

Ker je najpomembnejše, da bi oškodovanca dobila vrnjen denar, je za obdolženca predlagal pogojno kazen leto in 5 mesecev v preizkusni dobi štirih let s pogojem, da oškodovancem v treh obrokih od februarja prihodnje leto do februarja 2016 vrne ves denar. Če denarja ne bo vrnil, bo pogojna kazen preklicana. »Priznam krivdo in se zavedam, da je treba povrniti škodo, zato se s predlogom tožilstva strinjam,« je povedal Vinkovič. Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je sledila predlogu tožilstva in Vinkoviču izrekla pogojno kazen. Ker sta se obe strani odpovedali pritožbi, je sodba pravnomočna, Vinkovič pa mora že do 11. februarja prihodnje leto plačati prvo  tretjino dolga, sicer sledi preklic pogojne kazni.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista, 18. septembra 2014

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava