Uresničena želja planincev - spet pešpot proti Trški gori

19.12.2014 | 14:05

Uresničena želja planincev - spet pešpot proti Trški gori
Uresničena želja planincev - spet pešpot proti Trški gori

Pot na relaciji Novo mesto – Trška gora je verjetno stara toliko kot Novo mesto. Že Valvazor pa je napisal, kako je leta 1634 poromala na Trško goro žena celo iz Karlovca. Povezava z Novim mestom pa je bila prekinjena z umestitvijo hitre ceste na področju Mačkovca. Dolga in kar trnova pot je bila za sedanje vodstvo Planinskega društva Krka Novo mesto, da se je obnova peš poti na tem odseku ponovno vzpostavila. Potrebna je bila izdelava načrta, pridobiti soglasja in kar je najvažnejše - finančna sredstva za izgradnjo stopnic.

V imenu pohodnikov in planincev se je predsednik PD Krka Novo mesto Anton Progar ob svečani otvoritvi v četrtek, 18. decembra, zahvalil Mestni občini Novo mesto, g. Jožetu Kobetu, g. Jožetu Kocjanu, Komunali Novo mesto za pomoč, da je prišlo do realizacije tega projekta in tudi markacistom, da so pot na novo označili.

Prisotne je ob predaji novo zgrajenih stopnic pozdravila tudi predstavnica Mestne občine Novo mesto gospa Ivica Menger, ki je dejala, da so bile stopnice res potrebne, da je sedaj pot veliko bolj varna. Vsem uporabnikom stopnic in poti je zaželela srečno!

Tekst: Fanika Vovk
Foto: Zdravko Damjanovič - Somy

Galerija

PDNM_stopnice_01
PDNM_stopnice_02
PDNM_stopnice_03
PDNM_stopnice_04
PDNM_stopnice_05
PDNM_stopnice_06
PDNM_stopnice_07
PDNM_stopnice_08
PDNM_stopnice_09

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (7)

20.12.2014Oceni kr en ... 

Ma, saj sem za napredek in vse to, ampak ... Tukaj pa sem ostal malo odprtih (nejevernih) ust. V tem času zategovanj in krčenja vse povprek greste tle betonirat nekih 50+ šteng, pa še ograja, in to utemeljevat z navajanjem, da je bila prekinjena povezava med NM in Trško goro, ma dajte no. Res ne vem, kako smo do sedaj prišli do Trške gore, če smo želeli seveda ... Pa sem planinec in član PD Krka NM, ampak tole kar malo boli ...

23.12.2014Oceni bbb 

OMG kakšna neumnost!!! Za teh 5m šteng taka ceremonija, otvoritev, pompozno objavljeni članek. Jooooj kam smo prišli....

23.12.2014Oceni občan 

Gospa Fanika, Trška gora je starejšega datuma nastanka, kot Novo mesto. Ni še dolgo, ko je bilo to tu obrazloženo. Očitno niste redna bralka. Na Trško goro pa vodijo mnoge poti, z mnogo smeri, tako, da nas je kar nekaj, ki menimo, da je trditev o prekinitvi povezave z umestitvijo hitre ceste, navadna neumnost.

24.12.2014Oceni marica 

Sigurno vodi na Trško goro več poti, vendar planinska pot (markirana ) je samo ena. Ta se v veliki meri izogne asfaltu. Z AC je bila pa prekinjena. Pogosto se odpravim na Trško goro, zato sem zelo vesela teh stopnic. Vsak ima pravico za svoje mnenje, vendar bodite spoštljivi. Uživajte na planinskih poteh in spoštujte naravo.

25.12.2014Oceni občan 

... in mora it prav po tej smeri in pika. Malo naprej in bi blo brez stopnic. A to pa ne. Kdo je sedaj nespoštljiv in betonira tam, kjer ne bi blo treba ?

26.12.2014Oceni Bralec 

cepine bi jim dali v roke in v strmino...kakšna transferzala pa je to??

26.12.2014Oceni Rado 

Pa se je g. Progar slikal na stroške proračuna MO NM. Stopnice bodo dobrodošle, niso pa bile nujne. Jaz bom še hodil na TG, pa ne po Progarjevih štengah.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava