Partizansko gledališče v sliki in besedi

18.12.2014 | 14:20

Partizansko gledališče v sliki in besedi

V sredo, 17. decembra 2014, je na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj (ZIK) potekala predstavitev e-razstave z naslovom Partizansko gledališče. Gre za projekt Slovenski film kot ogledalo časa, ki ga sofinancirata Slovenski filmski center, javna agencija in Občina Črnomelj. Dogodek sovpada s 70. letnico prvega slovenskega kinematografa na osvobojenem ozemlju, ki je leta 1944 deloval v Kulturnem domu v Črnomlju.

Predstavitev je bila organizirana v sodelovanju z Akademijo za gledališče, režijo, film in televizijo (AGRFT) Univerze v Ljubljani. Po spletni razstavi sta gledalce vodila Simona Ješelnik, dramaturginja in profesor zgodovine gledališča dr. Aldo Milohnić. E-razstava predstavlja pregled dejavnosti partizanskega gledališča na slovenskih tleh. Glede na način organiziranosti partizanske gledališke dejavnosti, je razpoložljivo gradivo razstavljeno v treh e-prostorih: Slovensko narodno gledališče, Gledališče na fronti in Lutkovno gledališče.

Večji del gradiva za razstavo je izbor digitaliziranih negativov iz zbirke fotografij in negativov v lasti Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter izbor iz partizanske zbirke v lasti Arhiva Centra za teatrologijo in filmografijo AGRFT Univerze v Ljubljani. Dokumentarnemu gradivu so dodani še zanimivi odlomki oddaj s pričevanji igralcev in ključnih sodelavcev Slovenskega narodnega gledališča v Črnomlju, kot so Slavka Glavina, Matej Bor, Jože Tiran, Aleksander Valič in Ivanka Mežan. Gre za dragocene dokumente obdobja, pomembnega za naše okolje, za nastanek slovenske državnosti, razvoja kulture, znanosti in umetnosti.

Na predstavitvi je o pomenu partizanskega gledališča, kulturni zavesti Belokranjcev in pomembnosti projekta Slovenski film kot ogledalo časa, spregovoril tudi znani slovenski režiser Janez Lapajne, ki že vrsto let sodeluje z ZIK Črnomelj na področju filmske dejavnosti. 

Marija Miketič
organizatorica dogodka

Galerija

b-crnomelj-01
b-crnomelj-02
b-crnomelj-03
b-crnomelj-04
b-crnomelj-05

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

20.12.2014Oceni vika lozar 

Mislim, da je ZIK s spominom na partizansko gledališče in sploh kulturno dogajanje med vojno v Črnomlju, naredil zelo veliko in v kulturnih krogih širom po Sloveniji zdaj vedo kako pomembna je bila Bela krajina za identiteto Slovenije.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava