Tone Pavček / Ivana Djilas: Juri Muri v Afriki pleše (tudi ob 11. uri), KC Janeza Trdine Novo mesto

18.12.2014 | 09:00

(zaključeno za šole in izven)

Režija: Ivana Djilas

Igrajo: Blaž Celarec, Jose – Joseph Nzobandora, Maša Kagao Knez, Vito Weis

Produkcija: Plesni teater Ljubljana

Trajanje: 40 minut in nima odmora

BARVITA PUSTOLOVŠČINA O DEČKU, KI SE NI MARAL UMIVATI – TOKRAT V GLASBENO-PLESNI IZVEDBI.

Kdo še ne pozna zgodbe o Juriju Muriju, fantu, ki je s hruške pal, je premajhen … jo bo kmalu spoznal. Juri Muri se noče kopati in pobegne v Afriko, v kateri spozna, da človek »lahko najde gostoljubno in odprto ljudstvo, ki ga sprejme in ga poduči, kaj je v življenju prav in kaj narobe, kaj je zabloda in kaj predsodek, in nenazadnje, kako pomembno je biti čistoče vzor, ne le telesne, tudi tiste notranje, ki tke pristne prijateljske vezi«, pravi Saša Pavček o pripovedi svojega očeta.

S pomočjo afriških ritmov, glasbe v živo, lutk nenavadnih velikosti in veliko plesa se bomo nekaj naučili o geografiji, barvah in razlikah na tem svetu.

Odmevi:

Četudi danes ob besedah »črnec« in »zamorec« v pesnitvi zaboli uho, to ne krati očarljivosti besedila, ki vsebuje dvojno sporočilo – da umivanje ni le nuja, ampak tudi užitek, ter da se velja sprati predsodkov do drugih in drugačnih ljudi in kultur. /…/ Ne le živali, celotno »afriško dogajanje« vokalno in z uporabo inštrumentov ter predmetov, iz katerih izvablja zvok, odlično in duhovito ozvočuje Blaž Celarec, ko se mu proti koncu na afriških bobnih in slovenskem škafu pridružijo še ostali trije, pa se pripoved ponovno tekstovno zgosti in po kopanju ter Jurijevi vrnitvi domov zaokroži s sporočilom, kot ga je v gledališkem listu ubesedila igralka in pisateljica Saša Pavček: da ni pomembna le telesna, ampak tudi notranja čistoča, ki tke pristne prijateljske vezi.

Mojca Kumerdej, Delo

Opombe:

Cena vstopnice: 6 € / 20 € (družinska vstopnica - 4 vstopnice)

- See more at: http://www.kcjt.si/sl/dogodki/2014-12-18/jurimurivafrikiplese/1632#sthash.lPWJhXJM.dpuf