Tečaj kaligrafije - Zaplesale so črke na papirju

17.12.2014 | 09:45

Tečaj kaligrafije - Zaplesale so črke na papirju
Tečaj kaligrafije - Zaplesale so črke na papirju

Prvi in drugi decembrski vikend sta v Knjižnici Brežice potekala v znamenju tečaja lepopisja – kaligrafije, ki je v sodelovanju in pod mentorstvom gospe Natalije Resnik Gavez potekal v e-učilnici Knjižnice Brežice.

Uvodoma smo spoznali zgodovino te čudovite umetnosti, ki izhaja iz grške besede caligraphico in pomeni pisanje z lepimi, čitljivimi črkami. Označuje torej veščino lepega pisanja. Izmed štirih različnih stilov smo izbrali dve pisavi, kateri smo spoznavali in se ju (na)učili na naših štirih druženjih. Ti pisavi sta karolina in unciala.

Spoznali smo gradnike, tako imenovane osnove za črke, nato pa začeli s pisanjem krajših besed. V preteklosti so kot podlago za pisanje uporabljali kamen, papirusne zvitke, pergament; tudi pripomočki za pisanje so se skozi stoletja razlikovali in razvijali. Naše vajenice so bile papirnate, pisali pa smo s peresi. Ne gosjimi, temveč kovinskimi.

Udeleženci tečaja se strinjamo, da je lepopisje – kaligrafija neke vrste meditacija. Pri pisanju je zelo pomembno naše dihanje, umirjenost. Z vdihom in izdihom namreč uravnavamo debelino črt, iz katerih oblikujemo črke. S tem vplivamo na ples črk. Bolje rečeno – ritem črk na papirju. Mentorica je večkrat poudarila, kako zelo vpeti smo v pravila pisanja, ki smo jih spoznali v času primarnega izobraževanja. Pri kaligrafiji pa je zelo pomembno, da črkam damo svoj pečat oziroma karakter. Potrebno je sprostiti roko in korajžno potegniti poteze. Ključ do vsega je sproščenost. Le tako namreč črke zaplešejo, zaživijo na papirju. Zelo pomembno je seveda tudi sodelovanje. Le-tega lepo opiše Nataliji ljub slovenski pregovor, ki pravi: »Ena roka se niti v morju ne umije sama.« Zapisano še kako drži.

Polni novih znanj in vtisov smo na koncu – času primerno – izdelali božično-novoletne voščilnice. Le-te letos ne bodo izpisane s pomočjo sodobne tehnologije, pač pa ročno, z osebno noto.

Od čudovite umetnosti se ne poslavljamo za dolgo. Nadaljevanje namreč sledi že spomladi. V vmesnem času bomo pridobljeno znanje utrdili z vajami. Saj poznate rek, ki pravi, da vaja dela mojstra ...

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

v-knjiznici-01
v-knjiznici-02
v-knjiznici-03
v-knjiznici-04
v-knjiznici-05
v-knjiznici-06
v-knjiznici-07
v-knjiznici-08
v-knjiznici-09
v-knjiznici-10
v-knjiznici-11
v-knjiznici-12
v-knjiznici-13
v-knjiznici-14
v-knjiznici-15

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava