Edini dom, ki ga poznam – Mladinski dom Malči Beličeve

17.12.2014 | 08:20

Edini dom, ki ga poznam – Mladinski dom Malči Beličeve
Edini dom, ki ga poznam – Mladinski dom Malči Beličeve

Mladinski dom Malči Beličeve je javno-izobraževalni zavod, ki je ustanovljen za opravljanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti na področju vzgoje in izobraževanja otrok s čustvenimi in vedenjskimi težavami. V prazničnem decembru jih je obiskala tudi Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Tri oranžne hiše, v katerih biva 65 otrok, navzven dajejo vtis običajnih stanovanjskih objektov. Ko pa stopite skozi vrata lahko zagledate razposajeno množico otrok, ki sami skrbijo zase. To so otroci, ki znajo marsikaj: pečejo pecivo, pospravljajo stanovanje, delajo naloge, se učijo itd.

Na prvi pogled imajo vse. Sobe, kuhinjo, dnevno sobo, novoletno smrečico…A manjka jim tisto, kar potrebujemo vsi. Ljubezen staršev, ki pa jih žal, tudi v teh prazničnih dneh, ni v njihovi bližini. Vse, kar manjka, jim poskušajo nadomestiti izkušeni socialni delavci ter prijazna ravnateljica gospa Olga Rupnik Krže.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto vsako leto poteka projekt, v sklopu katerega čez leto zbirajo knjige, ki jih na koncu podarijo eni izmed javno-izobraževalnih ustanov. Letos je knjižnica 183 knjig podarila Mladinskemu domu Malči Beličeve in tako otroci kot tudi ravnateljica so bili nad darilom vidno navdušeni. Še bolj pa jih je navdušila izvirna pravljica, ki jim jo je napisala ter prebrala Marinka Kren iz Oddelka za mladino. Sestavila jo je iz naslovov nekaterih knjig, ki jih je knjižnica letos podarila.

Vabilo na bralno potovanje

V našo čarobno potovalno košaro so našle svojo pot ZGODBE S SEVERA IN JUGA, tiste IZ ZELENE ULICE in LETEČE UČILNICE, vabijo: PRIDI, GREVA NA SPREHOD, da odkrijeva MORSKO SKRIVNOST, ko bova z MODRIM ČOLNOM - MIMO DNEVNEGA NAČRTA, kot prava POGUMNA KAPITANA V POMLADI ŽIVLJENJA kdaj morda celo malo LAJALA NA ZVEZDE in preživljala svoje majhne KATASTROFE, ko se nama bo zazdelo, da tale TOTALKA ODŠTEKAN DAN ni prav nič podoben tistemu KOT V FILMU in bova kljub BOLEČINI ODRAŠČANJA vključila vse SKRITE KAMERE in se neuničljiva kot SREBRNE RIBICE odpravila na PRVO POTOVANJE MAČKA CUNJE, da ugotoviva, KAKO DREMLJEJO KROKODILI, medtem KO ZORIJO JAGODE in VRTOGLAVI ŠKRJANČEK pripoveduje MAJHNE MODRE PRAVLJICE o TOLOVAJU MATAJU, GULIVERJU, O OTRANTSKEM GRADU in BAMBIJU.

SVA ZVESTA PRIJATELJA, ne pa LAŽ IN NJEN ŽENIN in veš, TI SI MOJE SRCE in skupaj PO SLEDEH SHERLOCKA HOLMSA POTUJEVA K HIMALAJI, kjer se ravno prebuja MARINOVO JUTRO NEDELJE NEKEGA POLETJA, zato bova danes V SKRITI DNEVNIK s ČARODEJNO KREDO pisala o PRIJATELJU PIKIJU JAKOBU in BRATOVŠČINI SINJEGA GALEBA, počutila se bova kot VOHUNA iz STRIPOV O TIN TINU ali KAKŠNE DRUGE KNJIGE ZA FANTE, morda tiste O NOGOMETU, kjer vsi igralci kot MODRE PUŠČICE streljajo DRUGO ENAJSTMETROVKO ali pa po NAČETI VRVI rešujejo GOSPODA S HRUŠKO, ki ga zasleduje OKOSTNJAK BREZ PRSTA.

Zanimivo, mar ne, KAKO RASTE to najino LETO, da včasih kar pozabiva, kako je bilo, KO SVA BILA MAJHNA in je bil PIKIJEV PRVI BOŽIČ, zdaj pa je vse manj pravljic in se BLAZNO RESNO razpravlja O ŠOLI, morda čisto malo o ZMENKARIJAH.

Domišljija je pot. Odnese nas lahko v neke druge, prijaznejše svetove in nas bogatejše in močnejše, nežno kot kakšna VILA položi nazaj v vsakdan. Ne glede na vse izzive, ki nas čakajo, ne glede na vsa pričakovanja in težave, knjiga je lahko naša čisto majhna in skromna POPRAVLJANICA SANJ, ki sprejme naše polomljene dežnike in ranjena srca, jih popravi, zašije kakšno razpoko in se umakne nazaj na polico, prijazna in nevsiljiva.

Nečesa pa ne more: ne more nadomestiti prijateljev, zato vam želim, da bi v sončnih ali oblačnih dneh našli pot na dvorišče, poiskali prijatelja in z njim streljali na gol, na koš, na konzervo, da bi skupaj pletli zapestnice in prijateljstva, da bi vsak dan globoko vdihavali zrak brez strupov in nasilja, da bi se vedno imeli s kom smejati in s kom jokati. In kdove v kateri zgodbici se kdaj v prihodnosti spet srečamo. (Marinka Kren, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto)

Prijetno popoldne, ki so ga otroci popestrili s čajem in tortico je dodatno obogatila Irena Muc, vodja krajevnih knjižnic v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, ki je iz balonov za otroke ustvarila nekaj zanimivih izdelkov.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galerija

z-knjiznica01
z-knjiznica02
z-knjiznica03
z-knjiznica04

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava