DL: Opcij je več, ne le tekoči trak

13.12.2014 | 15:30

Foto: arhiv; M. B. J.

Foto: arhiv; M. B. J.

Na črnomaljskem Zavodu za izobraževanje in kulturo (Zik) ugotavljajo, da Belokranjcem manjka podjetnosti, inovativnosti in samoiniciativnosti. Nimajo tudi poguma za samostojno podjetništvo ali vsaj za osebno dopolnilno delo. Doslej je razvoj temeljil predvsem na industriji. Delo v tovarnah je Belokranjcem pomenilo socialno varnost, delo na domači kmetiji pa je bilo dodatno delo.

Deficitarni poklici, za katere še posebej iščejo delavce, so predvsem v kovinski industriji, gradbeništvu in gostinstvu. »Na Ziku smo vse to zaznali kot belokranjske težave. Brezposelnim želimo pomagati, jih opogumiti in podučiti, da začnejo razmišljati o tem, da tekoči trak ni edina opcija. Radi bi, da bi prispevali k uresničevanju razvojnih načrtov in strategije Bele krajine. Predvsem pa je za nas pomembno, da brezposelne informiramo in jim svetujemo,« je dejala direktorica Zika Nada Žagar.

V Beli krajini je bilo julija letos 2.546 brezposelnih, večina pa je bila manj izobraženih, predvsem proizvodnih delavcev. Za Zik je najbolj pomembno, da gledajo razvojno in da je njihov izobraževalni prispevek v tem, da brezposelnim pomagajo prepoznati svoje veščine, ki lahko postanejo tudi njihova zaposlitev. Kot je dejala Žagarjeva, so brezposelni njihova najbolj pomembna ciljna skupina, izobraževalni programi zanje pa so njihov direkten odziv na potrebe okolja.

Zik se je z 20 programi vpisal v register Zavoda za zaposlovanje. »Izvajali bomo tiste programe, za katere nas bodo na zavodu izbrali kot zunanjega izvajalca, izobraževanje brezposelnim pa bo plačal Zavod za zaposlovanje. Pri nas smo kadrovsko in prostorsko pripravljeni. Teh programov pa ne bomo izvajali za trg, ker brezposelni nimajo denarja, da bi jih lahko plačali,« je še dodala Žagarjeva.

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista, 11. septembra 2014

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

14.12.2014+4     + (5)     – (1)     Oceni zinka 

ta ZIK kar naj zaprejo in se nehajo delat norca iz nas brezposelne......kar nas pametujete na "pokolpju"nam poiščite delo,plača,da se da preživit-se malo norca brijete iz siromakov a?Ni druzga dela pol pa po nas.....sramota

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava