DL: Goljufije z verižicami - »Sram me je, da sem tako nasedla«

12.12.2014 | 14:45

Nenad Cindrič (v ospredju) zanika vsakršno vpletenost v goljufije.

Nenad Cindrič (v ospredju) zanika vsakršno vpletenost v goljufije.

61-letni Mile Mirković ostaja v priporu v Novem mestu.

61-letni Mile Mirković ostaja v priporu v Novem mestu.

Ko je starejša občanka spoznala, kako grdo je bila ogoljufana in da je bila pravzaprav zelo naivna, ko je svoje težko privarčevane prihranke od pokojnine dala za debelo verižico, za katero se je kasneje izkazalo, da je ničvreden kos navadne pločevine, ne pa zlata, jo je bilo sram. Pa tudi strah. Kako naj pove možu, kaj je naredila? Pa je povedala, in skupaj sta zadevo prijavila policiji.

A kaj, ko ni bila edina, ki je nasedla dobro preračunani potezi dveh goljufov, ki naj bi ogoljufala vsaj ducat ljudi, delovala pa sta tudi v Novem mestu, Krškem in Brežicah. In celo po Primorskem, ko sta od ljudi izvabljala od 100 pa vse do 4.000 evrov. Dokler njunega početja sredi novembra lani niso prekinili brežiški policisti.

Mile Mirković je v priporu in je dejanja samo delno priznal. Pravi, da so mu ljudje dajali po 50, največ 100 evrov, nikakor pa ne nekaj tisoč evrov, kot trdijo sami, medtem ko Nenad Cindrić očitkov sploh ne prizna in trdi, da njega sploh ni bilo zraven. Nekateri oškodovanci so ga prepoznali, a to pripisuje dejstvu, da se je njegova slika pojavila v medijih.

DELOVALA PO ISTEM VZORCU

Cindriću in Mirkoviću obtožnica očita, da sta delovala skupaj in goljufije izvajala na podoben način. Vedno sta si izbr ala javne kraje, največkrat v bližini trgovin, bank ali bankomatov, saj sta tako vedela, da dvigujejo denar, žrtve pa so bile starejše ženske. Tako se je Mirković v bližini žrtve sklonil, pobral debelejšo verižico, ki jo je tik pred tem neopazno spustil na tla, in žrtvi ponudil, da si najdeno verižico razdelita na pol. Žensko je po navadi vprašal, ali ima morda nož, da bi verižico prerezala na pol in si jo pr avično razdelila, takrat pa je pr istopil Mirkovićev pomagač, vsaj v osmih primerih naj bi bil to Nenad Cindrić, ki se je izdajal za poznavalca, in ocenil, da je verižica z žigom, ki potrjuje, da je iz 18-karatnega zlata, vredna nekaj tisoč evrov, ter ju prepričeval, da bi bilo rezanje tako dragocene verižice res velika neumnost. Zato je predlagal, da sam odkupi verižico za 1.000 evrov ali nekaj več, saj bi ravno takšno verižico potreboval kot darilo za svojo hči, in odšel z izgovorom, da gre na bančni avtomat po gotovino. Mirković, ki je ostal z žrtvijo, je tej ponudil, da ji odstopi verižico v zameno za 500 evrov oziroma vso gotovino, ki jo ima pri sebi. Če katera izmed žrtev denarja ni imela pri sebi, jo je celo pospremil do bankomata ali banke, kar so posnele tudi nadzorne kamere; na tak način pa naj bi si od nič hudega slutečih žrtev pridobila od 100 pa celo do 4.000 evrov. Žrtve so največkrat šele kasneje ugotovile, da so verižice iz navadne obarvane kovine, vredne vsega nekaj evrov.

»ZAPESTNICI PODTAKNJENI«

»Novembra lani smo na OKC dobili obvestilo, da je v Brežicah znova prišlo do gol jufije. Ženska, ki je klicala policijo, je natančno opisala storilca. Ena izmed prič je povedala, da je že pred letom ali dvema opazil moškega, ki se je pripeljal z  avtomobilom karlovške registrske tablice, ki je starejšim nekaj ponujal v prodajo, in na črpalki sem opazil prav tak avto, voznik pa je ustrezal opisu osumljenca, « je na sodišču povedal eden izmed policistov. Drugi je opravil pregled osebnega avtomobila in je pod prevleko sovoznikovega sedeža našel dve zapestnici.

»Ti dve zapestnici so mi podtaknili policisti. Nekdo mi je pred tem ponujal v nakup zapestnici, verjetno policist v civilu, potem pa sta se ti dve zapestnici znašli pri meni v avtu,« se je branil Mirković, policist pa je pojasnil, da je takrat osumljenega pozval, naj izroči, kar ima, in je sam pokazal na zapestnici pod prevleko.

Ker je okrožna državna tožilka Barbara Jenkole Žigante razširila obtožbo, obtoženci pa ima jo po zakonu pravico, da si vzamejo 8 dni, da se opredelijo do sprememb, se bo sojenje še nadaljevalo in verjetno tudi kmalu zaključilo.

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista, 11. septembra 2014

(Pripis uredništva: Cindrića in Mirkoviča je nato oktobra sodišče obsodilo na zaporni kazni.)

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava