DL: Vzdrževanje pokopališč vse dražje

8.12.2014 | 14:50

Slika iz arhiva DL (Foto: L. M.)

Slika iz arhiva DL (Foto: L. M.)

Deset let je minilo, odkar gospodarsko javno službo pokopališke in pogrebne dejavnosti ter urejanje pokopališč v škocjanski dolini opravlja domače podjetje Pogrebne storitve Blatnik iz Hrastulj. Ker so občani z delom podjetja zadovoljni, med občinskimi svetniki na zadnji seji pretekli teden ni bilo dilem, ali Blatniku po preteku sedanje podaljšati koncesijsko pogodbo za deset let. Je pa koncesionar ob tej priložnosti zaupal kar nekaj težav, s katerimi se srečuje. Med njimi so vse višje cene komunalnih storitev (smeti, voda, elektrika), ki so se po besedah Roka Blatnika, ki je po upokojitvi očeta Petra prevzel vodenje podjetja, v zadnjih desetih letih povečale od sto do tristo odstotkov, medtem ko grobnina ostaja ista. Ko bo urejeno odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v občini, bodo stroški še večji, kar se kaže že na pokopališču Otok, ki spada pod šentjernejsko občino, ki ima to že urejeno, in mora koncesionar skoraj dvajset evrov mesečno plačevati Ekološki družbi Šentjernej za kanalščino.

Tako npr. stroški na osmih pokopališčih v škocjanski občini znašajo na leto dobrih trinajst tisoč evrov, prihodki od grobnine – plačuje jo okrog 85-odstotkov lastnikov grobnih polj – so blizu 16.500 evrov, kar pomeni, da jim za urejanje vseh pokopališč (čiščenje, odmetavanje snega, vodo, pesek, urejanje drobnih del, košnjo, škropljenje itd.) ostane le okrog 3.500 evrov. Kot je poudaril Peter Blatnik, absolutno niso za zvišanje grobnine občanom in se bodo trudili še naprej, ampak v prihodnje bo treba poiskati racionalizacije zlasti na manjših pokopališčih in se dogovoriti z župnijskimi uradi, saj mora Blatnik tretjino najemnine nameniti trem župnijam (Škocjan, Bučka, Bela Cerkev) kot lastnikom pokopališč.

Stroški za koncesionarja bi bili manjši tudi, če bi bilo v občini manj mrliških vežic, a ljudje jih želijo in potrebujejo, zato jim je občina pri tem prisluhnila in jim pomaga. Tako so v zadnjih letih mrliško vežico uredili v centru Škocjana v stari kaplaniji, novo so zgradili v Velikih Poljanah, letos so jo odprli v Tomažji vasi, vse pa se že pripravlja za novo mrliško vežico v Gorenjih Dolah.

Zlasti nekdanji župan, zdaj pa opozicijski svetnik Anton Zupet, tem rešitvam ni naklonjen. »Urediti bi bilo treba centralno pokopališče z mrliško vežico v Škocjanu, zdaj pa je vse obrnjeno,« je dejal, a Peter Blatnik mu je odločno povedal, da je s tako rešitvijo pred leti ničkolikokrat prišel k njemu, a mu ni hotel prisluhniti in tako imajo sedaj že pet mrliških vežic v občini, pred desetimi leti pa je bila ena.

Petra Pozderec iz občinske uprave je menila, da je treba upoštevati podeželsko okolje, kjer je navada, da se ljudje tako poslovijo od svojih bližnjih in tudi svetnik Slavko Pungeršič je poudaril, da ne gre pozabiti, da je občina zaradi ljudi in ne obratno, in če krajani želijo imeti pokopališče z mrliško vežico, za kar nemalokrat sami veliko prispevajo, jim mora občina pri tem iti naproti.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista, 4. septembra 2014

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava