DL: Diamantna maturantka - V vseh letih je imela le eno štirico

7.12.2014 | 16:40

Greta Gašparac iz Kočevja je bila ena od letošnjih 20 slovenskih diamantnih maturantov. (Foto: M. L.-S.)

Greta Gašparac iz Kočevja je bila ena od letošnjih 20 slovenskih diamantnih maturantov. (Foto: M. L.-S.)

Donedavna dijakinja Gimnazije in srednje šole Kočevje Greta Gašparac druge ocene razen petice skoraj ne pozna. V vseh letih šolanja v domačem kraju je imela v zaključnih spričevalih skoraj same odlične ocene – izjema je bila le ena sama štirica ob koncu tretjega letnika gimnazije.

Za mnoge zato ni bilo presenečenje, da je Greta z odliko opravila tudi maturo, je pa svoje učitelje in ostale, ki jo poznajo, pri tem tudi prijetno presenetila. Greta je namreč postala diamantna maturantka.

Čeprav so jo zanimali tudi jeziki in je imela tudi na maturi oba, angleščino in nemščino, je vpisala študij multimedije, ki se izvaja kot interdisciplinarni program na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter Fakulteti za elektrotehniko. »Rada gledam filme in zanimata me predelava zvoka in slike,« pojasnjuje svojo odločitev. Tuje jezike, za katere pravi, da se jih želi učiti, da bo bolj kompetenten delavec, pa se bo učila ob študiju, na tečajih. Da bo to tudi res storila, pa ne dvomi nihče. Greta namreč tudi do sedaj ni bila le zelo pridna v šoli, am pak je počela tudi še marsikaj drugega. Kar 11 let je obiskovala Glasbeno šolo Kočevje, kjer je naredila višjo glasbeno za flavto in nižjo za bobne, sama pa se je prek interneta naučila igrati klavir in kitaro. Ko je bila še v osnovni šoli je štiri leta igrala tudi v Pihalnem orkestru Kočevje kot ena takrat najmlajših članic, nekaj nastopov pa je imela tudi z glasbeno skupino, v kateri je igrala s prijatelji.

Že pri osmih le tih je Greta začela igrati tudi odbojko. Zaradi študija se bo sedaj od ženskega odbojkarskega kluba Kočevje poslovila, a vezi s športom zato ne bo prekinila. Rada namreč tudi teče in to namerava početi tudi še naprej.

Greta je zelo vedoželjna. »Vse bi rada znala. Dan ima premalo ur, da bi naredila vse, kar bi rada,« pravi. Rada namreč tudi ustvarja, predvsem kvačka, zelo rada pa tudi potuje. Zato je bila v času šolanja na dveh mednarodnih izmenjavah, na Češkem in Poljskem, kjer se je sicer kot članica ŽOK Kočevje udeležila tudi mednarodnih iger prijateljstva, prav s potovanjem pa se je tudi sama nagradila za uspešno opravljen zrelostni izpit. S prijateljicami je bila na potovanju v Londonu, ki si ga je plačala s privarčevanim denarjem štipendij, ki jih je prejemala kot dijakinja, prav sedaj pa se Greta tudi že veseli novega potovanja, s katerim jo je nagradila Gimnazija in srednja šola Kočevje. Izbrana kot najbolj pridna dijakinja letošnje generacije kočevskih maturantov bo jutri z ostalimi odličnjaki iz Slovenije odpotovala na Dansko. O tem, s čim jo bodo nagradili starši, da je bila ena od dvajsetih letošnjih diamantnih slovenskih maturantov, pa Greta pravi le: »Dali mi bodo nekaj, kar si že dolgo želim.«

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista, 4. septembra 2014

M. Leskovšek-Svete

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

7.12.2014Oceni Preverjen recept 

Sedaj bo šla pa na FDV ali nekaj podobno družboslovnega, dobila nek kvazi papir, potem pa zaključila kariero za blagajno v Lidlu. Kot večina slovenskih zlatih maturantov. Ki so jim starši iz meni neznanega razloga vcepili v glavo, da je družboslovje ideal slovenskega intelektualca. Drugje v svetu pa take spokajo v naravoslovje, da potem v industriji krojijo usodo človeštva.

7.12.2014Oceni delavec 

Neumni šefi ne pustijo pametnega k sebi, ker potem pogorijo. Tako je.

8.12.2014Oceni Joc 

Čestitke Greti in ostalim diamantnim. Kar nekaj resnice je v komentarjema pred mojim. Vendar ne zaradi smeri študija. Karjeri odpirajo vrata strici in tete in ne znanje. Greta, če si želiš delati kar si res želiš, pojdi čez lužo. Potem boš cenjena tudi doma.

8.12.2014+1     + (1)     – (0)     Oceni jan 

Ne, ostani doma, potrebujemo te ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava