DL: Obhodil vseh 54 vasi in 11 cerkva

6.12.2014 | 12:50

Na poti po kostelskih vaseh je Selana prvi dan spremljala Vida Ofak, s katero sta sicer skupaj obšla tudi že lepo število slovenskih obhodnic. (Foto: M. L.-S.)

Na poti po kostelskih vaseh je Selana prvi dan spremljala Vida Ofak, s katero sta sicer skupaj obšla tudi že lepo število slovenskih obhodnic. (Foto: M. L.-S.)

Anton Selan iz Potoka v občini Kostel se je na letošnje pomembne dogodke v domači občini odzval na poseben način: v počastitev izdaje slovarja kostelskega narečja je od 11. do 14. avgusta obhodil vseh 54 kostelskih vasi, ob zaključku štiriletnega urejanja cerkvice na Ajblju, ki so jo blagoslovili 24. avgusta, pa je peš obiskal vseh 11 cerkva v Kostelu.

Da so po dolgih letih prizadevanj Kostelci le dočakali dokončanje in letos tudi izdajo slovarja, ki ga je začel pisati njihov rojak slavist Jože Gregorič že leta 1935, je znani kostelski pohodnik in navdušeni kolesar Anton Selan zaznamoval s tridnevnim pohodom, na katerem je obšel vse vasi, v katerih govorijo kostelsko. V skupno slabih 30 urah je prehodil okoli 100 kilometrov. Kot domačin je bil Selan v letih, odkar kolesari, s kolesom v vseh kostelskih vaseh, peš pa je odkril, kot pravi, še marsikatero stezico in pot, za katero prej ni vedel.

Prvi dan, ko se je iz Potoka povzpel preko Krkovega vrha do najvišjega dela Kostela, od koder se je spustil v dolino Podreber do Rajšel, Kostela in Colnarjev, kjer se je ponovno povzpel do dveh vasi na levi strani ceste Kočevje-Petrina, mu je na njegovi 10 ur trajajoči poti družbo delala domačinka in velika ljubiteljica pohodništva, Vida Ofak iz Stružnice. Preostala dva dneva, ko je obšel najprej kraje ob meji občine Kostel proti izviru Kolpe do Srobotnika in od tod preko Rak do Novih sel, zadnji dan pa še vasi v severnem delu občine, kjer je zavil vzhodno čez Puc in Ajbelj mimo Kaptola v vasi ob Kolpi vse do Fare, pa je bil na poti sam, a ne osamljen. »Ko prideš v vas, te najprej ljudje gledajo, kot da boš kaj ukradel, ko se z njimi spustiš v klepet, pa jim postaneš dragocen gost,« pravi Selan.

Ob koncu njegovega tridnevnega pohoda so Selanu v okviru prireditve Tamburanje va Kostele pripravili slovesen sprejem, toplo pa so Kostelci sprejeli tudi njegov drugi podvig. S prihodom na začetek svečanosti ob blagoslovitvi obnovljene cerkve na Ajblju je sklenil 50 km dolgo pot, na kateri je obiskal dve župnijski cerkvi, v Fari in Banja Loki, ter devet podružničnih. Med njimi pa je bila prav cerkev v Ajblju edina cerkev na območju današnje občine Kostel od sicer skupno 96 cerkva, ki so jih v petdesetih letih prejšnjega stoletja porušili na Kočevskem.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista, 4. septembra 2014

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava