Študenti Višje ekonomske šole Novo mesto spoznavajo druge kulture

4.12.2014 | 10:10

Študenti Višje ekonomske šole Novo mesto spoznavajo druge kulture
Študenti Višje ekonomske šole Novo mesto spoznavajo druge kulture
Študenti Višje ekonomske šole Novo mesto spoznavajo druge kulture

Naša šola že tradicionalno organizira Dneve medkulturne komunikacije. V času od 24. 11. do 28. 11. so tako potekali že sedmič zapored. Študijski vsakdan so nam z nizom dogodkov in različnimi vsebinami na temo medkulturnosti popestrili gostujoči predavatelji. Medse smo povabili tudi dijake srednje šole.

Uvod v dneve medkulturne komunikacije smo prepustili gospe Andreji Rustja, ki je orisala svoje bivanje med Amiši v Pensilvaniji. Zvedeli smo veliko zanimivega o ljudeh, ki imajo povsem drugačne vrednote in vztrajajo v načinu življenja, ki se ne sklada z našimi pojmovanji in predstavami.

V veselje nam je bilo poslušati mlado podjetnico Sonjo Vlašič, sicer zaposleno v podjetju Infotehna d.o.o. ter lastnico podjetja v Novem mestu. Sonja je danes uspešna podjetnica, ki je rasla z Infotehno od njenih začetkov, prebrodila z njo marsikatero krizo in se danes lahko pohvali z uspešnim mednarodnim poslovanjem. Študentom je poskušala približati podjetniško razmišljanje v globalnem svetu, kako se odločiti za tisto, kar bi radi v življenju počeli in bili pri tem uspešni.

Darko Gazibara prihaja iz Hrvaške in študira v Novem mestu (Erasmus študent na FOŠ-u). Je aktiven član združenja AIESEC in vzpostavlja njegovo enoto v Novem mestu. Opisal je kako AIESEC deluje in nanizal možnosti, ki jih nudi mladim študentom – od prostovoljstva do prakse v tujini. V AIESEC so se že včlanili trije naši študenti.

Gospa Brigita Lazar Lunder nas je podrobneje seznanila s prednostmi Linkedin-a kot socialnega omrežja, ki bo v prihodnosti odigralo pomembno vlogo pri iskanju zaposlitve, tako s strani delodajalcev kot iskalcev službe. Vzpostavitev Linkedin profila je priporočljiva za vsakega študenta.

V četrtek nas je s svojimi popotniškimi vtisi navduševal Rado Trifkovič, ki je prehodil El Camino – pot, ki ga je po Pirenejih vodila od Francije do Santiaga de Compostela v Španiji, na obali Atlantika.

Zadnji dan je bil namenjen udeležencem Erasmus izmenjave in opravljanja prakse v tujini. S predstavitvijo kulturnih razlik in načina življenja med Romunijo in Slovenijo nam je dan popestrila študentka FOŠ-a, Romunka Alexandra Maria Ganea. Opravljanje prakse na Portugalskem pa sta nam predstavila študenta 2. letnika Andraž Rajkovič in Barbara Stipič.

Dneve medkulturne komunikacije smo zaključili v zadovoljstvo prav vseh udeleženih. Zato se gostujočim predavateljem in študentom ponovno zahvaljujemo za njihovo sodelovanje.

Študenti so s svojim zanimanjem in pozitivnim odzivom dokazali, da so takšni in podobni dogodki na naši šoli prijetna in koristna popestritev ter dodana vrednost študijskega vsakdana.

S. K.

Galerija

v-novem-mestu-02
v-novem-mestu-03
v-novem-mestu-04
v-novem-mestu-05
v-novem-mestu-06
v-novem-mestu-07
v-novem-mestu-08
v-novem-mestu-09
v-novem-mestu-10
v-novem-mestu-11
v-novem-mestu-12
v-novem-mestu-13
v-novem-mestu-14
v-novem-mestu-15
v-novem-mestu-16
v-novem-mestu-17
v-novem-mestu-18

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava