DL: Skriti v obljubljeno deželo

27.11.2014 | 12:40

Bojan Bogovič in Anton Štubljar sta delo na meji predstavila na novinarski konferenci.

Bojan Bogovič in Anton Štubljar sta delo na meji predstavila na novinarski konferenci.

Policist z detektorjem srčnega utripa, s pomočjo katerega odkrivajo ilegalce med tovorom. Menda ta naprava zazna tudi miško med tovorom.

Policist z detektorjem srčnega utripa, s pomočjo katerega odkrivajo ilegalce med tovorom. Menda ta naprava zazna tudi miško med tovorom.

V zadnjem obdobju narašča število tujcev, ki se skušajo na mejnih prehodih na različne načine izogniti mejni kontroli. Policisti Policijske uprave Novo mesto so letos odkrili že 135 tujcev, ki so se skrivali na vlakih ali v tovornih vozilih in na nedovoljen način nameravali prestopiti državno mejo.

Število tako imenovanih izmikačev je v prvih sedmih mesecih letos že doseglo lansko, policisti pa jih največ odkrijejo na tovornjakih, kjer skušajo mejo prestopiti, skriti med tovorom, na vagonih vlakov celo v razsutih tovorih, v osebnih avtomobilih pa med prtljago. »Takšno odkrivanje ljudi je zelo zahtevno, pri tem si pomagamo z videonadzornim sistemom ali kamerami,« pravi vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Novo mesto Anton Štubljar. Letos so na Obrežju odkrili 51 izmikačev, na železniškem prehodu v Dobovi pa 84.

Kot je povedal komandir postaje mejne policije Obrežje Bojan Bogovič, si pri pregledu tovornjakov pomagajo z detektorji srčnega utripa in testerji izdihanega zraka, preverjajo pa tudi zalivke oziroma plombe. »Smo dobro opremljeni, oprema je na ustreznem nivoju, a ob tem moram povedati, da je za kakovostno mejno kontrolo potreben policist z znanjem, izkušnjami, sposobnostmi in zagnanostjo. Brez takšnih policistov uspehov na Obrežju ne bi bilo,« je še dodal in seveda pohvalil sodelavce.

Na postaji mejne policije Obrežje je zaposlenih 108 policistov, kar je nekaj manj, kot jih predvideva sistemizacija, zato so precej obremenjeni, na to pa vplivajo tudi dolgi delovniki in težki pogoji dela. Pravzaprav so delovni pogoji na meji ob povečanem prometu za policiste skrajno nemogoči.

Po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo se je promet skozi mejni prehod precej okrepil, čemur so slovenski policisti prilagodili svoje delo, odlično pa sodelujejo tudi s hrvaškimi kolegi. Če je leta 2010 mejne prehode na območju PU Novo mesto prestopilo šest milijonov potnikov, jih je v prvem polletju letos milijon in pol več, pri tem je še posebej izrazito povečanje tovornega prometa, ki ga je skoraj za tretjino več.

Največ ilegalcev policisti prestrežejo ob nedeljah in v noči na ponedeljek, saj očitno takrat organizatorji tovrstnih ilegalnih migracij računajo, da dela manj policistov, ob ponedeljkih zjutraj je tudi gostejši promet. Sicer pa ilegalci, sploh iz afriških držav, predstavljajo tudi zdravstveno tveganje, saj so lahko okuženi s katero od nalezljivih bolezni.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista, 21. avgusta 2014

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava