Dobro obiskano javno vodstvo po razstavi o prvi vojni

27.11.2014 | 08:55

Avtorica razstave Marjeta Bregar pojasnjuje ...

Avtorica razstave Marjeta Bregar pojasnjuje ...

Obiskovalci si ogledujejo razstavo.

Obiskovalci si ogledujejo razstavo.

Ob razstavi Oj, zdaj gremo! Odhod Dolenjcev na veliko vojno, s katero Dolenjski muzej obeležuje spomin na stoletnico začetka prve svetovne vojne, je avtorica razstave Marjeta Bregar številne obiskovalce popeljala skozi razstavo in razmere v Novem mestu in na Dolenjskem, tako ob začetku prve svetovne vojne, kot tudi v naslednjih letih do leta 1918.

Med drugim je poudarila tudi pomen ohranjanja in zbiranja predmetov ter gradiva na temo prve vojne, ki predstavlja pomembni del kulturne dediščine za območje Novega mesta in Dolenjske. Pri tem je izpostavila, da je lahko tudi predmet, fotografija ali drugo gradivo iz časa prve vojne, ki ga člani družine uspešno prenašajo iz roda v rod, ena izmed možnosti povezovanja v okviru družine in negovanja spomina na prednike.

»V Dolenjskem muzeju smo veseli, da ljudje prepoznajo pomen posameznih predmetov in drugega gradiva kot dediščino in morda na videz nepomembne stvari prinesejo na ogled v muzej ali jih podarijo. S tem kažejo pozitiven odnos do ohranjanja dediščine tudi za bodoče rodove,« je zaključila avtorica razstave.

J. J.
Foto: Branko Babič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava