DL: Lotili naj bi se ga vsakih 30 let

26.11.2014 | 14:50

Dragatušci si močno želijo, da bi bil njihov kulturni dom obnovljen. (Foto: M. B.-J.)

Dragatušci si močno želijo, da bi bil njihov kulturni dom obnovljen. (Foto: M. B.-J.)

5. maja 1944 je bilo ob bombardiranju Dragatuša porušenih precej stavb, tudi tista sredi naselja, v kateri je bila šola. Po vojni so šolo obnovili in k njej z udarniškim delom dozidali zadružni dom. Nanj so bili zelo ponosni. V Dolenjskem listu je bila 14. novembra 1952 objavljena fotografija doma, pod njo pa zapis: »Novi zadružni dom v Dragatušu je ponos vaščanov.«

21. februarja 1981 so, kot je bilo zapisano v vabilu na otvoritveno svečanost, ob črnomaljskem občinskem prazniku slavili pomembno delovno zmago. Krajevna skupnost Dragatuš in Občinska kulturna skupnost Črnomelj sta vabili na otvoritev zadružnega doma, ki je bil prenovljen, kot so še zapisali v vabilu, v lepo kulturno dvorano. Kot je dejal Dragatušec Rajko Štefanič, pa bi bil danes, po dobrih 33 letih, spet čas, da bi v tako kulturno in sicer aktivnem kraju znova obnovili dom. »Kraj ga tudi potrebuje. Prepričani smo, da bi se dal dobiti evropski denar za obnovo prostora za medgeneracijsko druženje. V prejšnjem mandatu je bila obnova zapisana v občinskih dokumentih. A v iztekajočem se mandatu pet svetnikov iz naše krajevne skupnosti od 24 članov občinskega sveta ni uspelo doseči, da bi se obnova uresničila,« je dejal Štefanič.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je potrdila, da je kulturni dom v  Dragatušu potreben obnove, saj je v zelo slabem stanju. »Seveda pa je problem zagotoviti dovolj denarja ob številnih drugih naložbah, ki so bile prav tako prepotrebne, kar se je pokazalo že v preteklih letih, ko je svet krajevne skupnosti Dragatuš sklenil nameniti sredstva, pridobljena iz vlaganj v javno telekomunikacijsko infrastrukturo, za gradnjo kanalizacije v Dragatušu. Kot je znano, smo na  dragatuškem koncu v tem mandatu veliko denarja in dela vložili v gradnjo vodovoda, komasacijo Dragatuškega polja, v OŠ Dragatuš in v še nekaj manjših projektov. Zaradi celovite rešitve kulturnega doma in izkazanih potreb krajevne skupnosti in društev pa je najprej treba rešiti lastninske odnose glede določenih prostorov v sosednjem objektu Kmetijske zadruge Krka iz Novega mesta,« je dejala županja.

Na črnomaljski občinski upravi zatrjujejo, da so s svoje strani uredili vse, kar je bilo potrebno glede lastnine, sedaj pa čakajo še na odgovor Kmetijske zadruge Krka in upajo, da ga bodo kmalu dobili in da bodo lahko opravili vpis v zemljiško knjigo. Potem bo mogoče določiti natančnejšo vsebino doma in izdelati ustrezno dokumentacijo, kar je osnova za prijavo na razpise. »Dejstvo je tudi, da je treba še naprej vlagati v OŠ Dragatuš, v katero dolga leta ni bilo bistvenih vlaganj. V zadnjih letih je bilo, kljub izredno težkim finančnim razmeram, veliko obnovljenega. Čaka nas še rekonstrukcija starega dela OŠ in dozidava prostorov v skladu z veljavnimi normativi, dokončanje komasacije in agromelioracija na Dragatuškem polju,« je pojasnila županja.

Glede pridobivanja evropskega denarja pa je dejala, da so mnogih polna usta govorjenja o tem denarju in da je marsikdo prepričan, da kar pade z neba. Pozabljajo pa na zagotavljanje lastnega deleža, ki je pri mnogih razpisih kar precejšen. »A sedaj je težko govoriti o pridobivanju evropskega denarja, ker se pripravlja perspektiva za obdobje od leta 2014 do 2020 in ni razpisov. Upam, da bodo operativni programi na državni ravni naravnani tako, da bo z navedenimi projekti možno kandidirati za evropska in ostala sredstva,« je še pojasnila Čemas Stjepanovičeva.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista, 21. avgusta 2014

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava