17. Slovenski festival vin - Prus z NAJ sladkim vinom

26.11.2014 | 13:20

Martina Baškovič, nekdanja vinska kraljica Slovenije in povezovalka dogodka, Rado Stojanovič, direktor festivalov, Špela Štokelj, aktualna vinska kraljica Slovenije

Martina Baškovič, nekdanja vinska kraljica Slovenije in povezovalka dogodka, Rado Stojanovič, direktor festivalov, Špela Štokelj, aktualna vinska kraljica Slovenije

17. Slovenski festival vin - Prus z NAJ sladkim vinom

V petek, 21. novembra 2014, sta se ob 21. uri zaključila 17. Slovenski festival vin in 7. Festival kulinarike, ki sta pomenila Veliki finale Sezone velikega formata, kot je organizator poimenoval leto 2014, ki je v Ljubljano pripeljalo kar osem vinsko-kulinaričnih prireditev. Festivala, ki sta se tudi to leto dogajala v prostorih Grand hotela Union, je v dveh dneh obiskalo preko 1500 obiskovalcev. Po oceni organizatorja je bil obisk ravno pravšnji, saj je omogočal optimalno komunikacijo med vinarji/kulinariki in obiskovalci. Festivala je obiskala profilirana publika, v kateri so bili zastopani vsi segmenti (vinski profesionalci, gostinci, sommelierji, trgovci, pisci, vinoljubi in častilci vinske kapljice kot so – vinski vitezi in vinske kraljice).

Letošnja festivala sta postregla s kar nekaj novosti, v prvi vrsti vezanih na partnerje festivalov. Tako sta se 17. Slovenskemu festivalu vin kot partnerja pridružila Lidl Slovenija, s projektom Lidlov mladi vinar, in Mabat Int., ki je v eni od dvoran predstavila predstavitev domačih in tujih vinarjev, ki jih zastopa. 7. Festivalu kulinarike pa sta se pridružila projekt Okusi Ljubljane, ki živi pod okriljem Turizma Ljubljana, in projekt Kuhna pa to, ki združuje skupine osnovnošolcev. Le ti v 100 skupinah raziskujejo lastno kulinarično dediščino in z njo skozi tekmovanja seznanjajo vso slovensko javnost.

Predfestivalska pričakovanja so na vinski strani krojili izbor NAJ vina po izboru obiskovalcev, predstavitev podjetja Mabat in brezplačne delavnice za obiskovalce, na kulinarični strani pa projekt Okusi Ljubljane, ki je obarval oba nivoja 7. Festivala kulinarike. Razstavljavci, ki jih je bilo na obeh festivalih skupaj skoraj 120, so organizacijo pohvalili in izrazili zadovoljstvo nad obiskom in učinkom predstavitve.

NAJ vina 17. Slovenskega festivala vin po izboru obiskovalcev

Novost letošnjega festivala je bilo »ocenjevanje« NAJ vino po izboru obiskovalcev 17. Slovenskega festivala vin, pri katerem smo škarje in platno dali obiskovalcem, potrošnikom. Izbor najbolj všečnega vina smo opravili in objavili med vsemi oddanimi glasovi v štirih kategorijah: belo suho, rdeče suho, sladko in peneče vino.

BELO, suho:
Rojac družinsko posestvo, Malvazija maceracija, 2011

PENEČE:
Pernod Ricard Slovenija d.o.o., Jacob's Creek Sparkling Rose, NV

RDEČE:
Pernod Ricard Slovenija d.o.o., Marques de Casa Concha, 2012

SLADKO:
Vinska klet Prus - Jožef Prus, Rumeni muškat, 2012

ABSOLUTNI ZMAGOVALEC
Pernod Ricard Slovenija d.o.o., Marques de Casa Concha, 2012

Osem festivalskih delavnic

V sklopu 17. Slovenskega festivala vin smo tudi letos organizirali 8 delavnic namenjenih znanja željnim obiskovalcem obeh festivalov, ki so potekale v Modrem salonu Grand hotela Union. Pripravili smoi šest delavnic za obiskovalke in obiskovalce ter dve za zaključeni skupine. Obiskovalci so letos lahko izbirali med naslednjimi delavnicami: prvi letošnji termin je bil namenjen strokovnemu posvetu na temo Mladi vinarji in njihova prihodnost, ki ga pripravlja Lidl Slovenija, druga dva termina pa sta bil namenjena vinskim kraljicam, ki so pod vodstvom aktualne vinske kraljice Slovenije, Špele Štokelj predstavile svoja kraljičina vin, in izjemnim portovcem, ki jih je za podjetje Mabat Int. obiskovalcem približala velika vinska poznavateljica Majda Debevc. Drugi dan festivala pa je bil namenjen izključno ženskim predavateljicam – prva je bila Vanja Mramor, kije z vini Taste me obiskovalcem odkrila »vinčkovo šifro«, drugi termin dneva so zopet zasedle kraljice, zaključek dneva in letošnjega festivala pa je pripadel priznani sommelierki Miri Šemič in sedmim različnim »obrazom« slovenskih modrih pinotov.

Strokovni posvet o mladih vinarjih in njihovi prihodnosti

Lidl Slovenija je na Slovenskem festivalu vin organiziral tudi strokovni posvet na temo mladih vinarjev in njihove prihodnosti v vinarstvu. Namen strokovnega posveta je bil združitev perspektiv iz različnih področij, ki so vključeni v proces izobraževanja mladih vinarjev in njihovo nadaljnjo poslovno pot. Poleg predstavnikov Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede in Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo sta na posvetu sodelovala tudi že uveljavljena vinarja Edvard Reya in Uroš Rojac. Kot so družno ugotovili udeleženci, je izrednega pomena, da se pri izobraževanju mladega kadra na področju vinarstva in vinogradništva nujno povezujejo strokovne vsebine in redna ter intenzivna praksa. Oba uveljavljena vinarja, Edvard Reya in Uroš Rojac, pa sta poudarila, da je vsakodnevno delo vinarja, ki želi prodreti s svojo blagovno znamko na trgu, pravzaprav opravljanje številnih poklicev – potrebno je vinarsko znanje in odličen izdelek, vendar moraš kdaj znati tudi kaj popraviti, organizirati, pa tudi tržiti in promovirati.

Razglasitev zmagovalca natečaja Lidlov mladi vinar

Ekipa Nadvojvoda, ki jo sestavljajo študenti Urška Bračko, Miha Kren, Laura Lepej in Urška Polanec, je postala letošnja zmagovalka natečaja Lidlov mladi vinar. Razglasitev je potekala na otvoritvi že 17. Slovenskega festivala vin. Pod sponzorstvom podjetja Lidl Slovenija so se nadebudni študenti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru preizkusili v pridelavi mladega vina sorte sauvignon. Z raziskovalnim delom so se natečaju letos pridružili še študenti Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, ki so se preizkušali v različnih alternativnih tehnologijah pridelave vina na domačih primorskih sortah, vključno s sorto zelen. Lidl Slovenija bo zmagovalni ekipi iz Meranovega in sodelujočim študentom iz Vipave za nagrado omogočil strokovno ekskurzijo v izbrano tujo vinorodno deželo.

Natečaj Lidlov mladi vinar letos poteka že drugo leto zapored. Z natečajem si Lidl Slovenija prizadeva spodbujati študente vinogradništva in vinarstva v pridelavi vina, pridobivanju praktičnih izkušenj in tudi novih znanj o promocijskih aktivnostih ter komunikacijskih veščinah.

Okusi Ljubljane na Festivalu KULinarike

Na letošnjem festivalu smo nadaljevali s predstavitvijo izbranih dobrot in kulinaričnih kreacij na dveh nivojih, ki sta jih predstavljala Galerija okusov in Gledališče okusov. Tako kot vsako leto, je imel tudi letošnji, že 7. Festival kulinarike skrbno izbrano rdečo nit. Rdeča nit letošnjega festivala so bili »Okusi Ljubljane«, najnovejši projekt Turizma Ljubljana in prof. dr. Janeza Bogataja. Kot vsako leto so se v »Gledališču okusov« (t.i. show cooking) predstavili znani in odlični (sous) Chefi, poznane ljubljanske gostilne in restavracije pa so svojo vizijo jedi predstavile v »Galeriji okusov«. Poleg že dosedaj uveljavljenih visokih in srednjih šol gostinske smeri, nam je bilo to leto posebej ljubo, da so nam svoje videnje kuhanja predstavili tudi najmlajši – osnovnošolci, ki sodelujejo v projektu Kuhna pa to. V Gledališču okusov so letos ustvarjali: Luka Košir, Jorg Zupan, Janez Bratovž, Luka Jezeršek, Andrej Kuhar in Jakob Pintar.

N. L.
foto: Jana Jocif

Galerija

p-vino-01
p-vino-02
p-vino-03
p-vino-04

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava