Povezujemo se med seboj in si delimo izkušnje z dobrimi knjigami

26.11.2014 | 08:40

Povezujemo se med seboj in si delimo izkušnje z dobrimi knjigami
Povezujemo se med seboj in si delimo izkušnje z dobrimi knjigami
Povezujemo se med seboj in si delimo izkušnje z dobrimi knjigami

Dan slovenskih splošnih knjižnic, ki ga vsako leto obeležujemo 20. novembra, je za vse slovenske splošne knjižnice že tradicionalno prazničen dan. Letos je bil posvečen povezovanju in smo ga na osrednji prireditvi v Kopru ponazorili z vzpostavitvijo enotnega spletnega portala slovenskih splošnih knjižnic »Dobreknjige.si«, katerega osnovni namen je predstavitev kakovostne literature, namenjene tistim, ki v poplavi knjig iščejo nekaj »zares dobrega«. 

Medsebojno povezovanje knjižnic v sodobnem času igra vse pomembnejšo vlogo. Posebej povezovanje knjižnic s sorodnimi kulturnimi ustanovami.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto sodelujemo in se povezujemo s številnimi društvi, kulturnimi ustanovami ter knjižnicami izven naših meja. Tudi na Dan slovenskih splošnih knjižnic, ko smo javnosti predstavili grafično mapo Ekslibrisov Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, s katero se ponašmoa, smo se povezali z društvom Ekslibris Sloveniau.

Ekslibris je lastniški znak v knjigi, navadno izdelan v grafični tehniki, z napisom ex libris (iz knjig, iz moje knjižnice), lastnikovim imenom in pogosto umetniškim motivom. V funkciji lastniškega znaka knjig v knjižnicah ga danes zamenjuje žig.

Poleg lastništva pa nam ekslibrisi, te danes skorajda pozabljene male grafike iz knjig, pripovedujejo zanimive zgodbe o njihovih lastnikih.

Domoznansko obarvan kulturni večer, posvečen knjižnicam, knjigam, umetnosti in zbirateljstvu skozi čas so obogatili Ervin Kralj, slikar in grafik, zbiralec in dolgoletni predsednik Društva Exlibris Sloveniae, ki je vse prisotne osvojil s srčnostjo in humorjem ter obrazložil kaj ekslibrisi so, kakšna je njihova vloga skozi čas in kakšno vlogo igra Društvo Exlibris Sloveniae. Zaupal nam je tudi nekaj zgodb, ki so obudile spomin na pokojnega Rajka Pavlovca, nekoč idejnega vodjo društva. Janko Orač, novomeški slikar in grafik, avtor grafičnih ekslibrisov Knjižnice Mirana Jarca je predstavil simbolni pomen posameznega ekslibrisa Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, Darja Peperko Golob, bibliotekarka v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, pa je za konec slikovito predstavila eno najbogatejših zbirk ekslibrisov v Sloveniji, ki jo hrani novomeška knjižnica ter obiskovalcem grafično mapo Eklibrisov Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto pokazala tudi v živo.

Prijeten večer so popestrili varovanci Glasbene šole Marjana Kozine. Na violino so zaigrale Mirjam Hrovat ob klavirski spremljavi Jožice Prus, Mojca Povh ob klavirski spremljavi Maje Schuster ter Klara Hrovat ravno tako ob klavirski spremljavi Jožice Prus, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Prireditev je finančno podprlo podjetje AD Klima, Aleš Domadenik s.p.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galerija

z-knjiga-01
z-knjiga-02
z-knjiga-03
z-knjiga-04
z-knjiga-05
z-knjiga-06
z-knjiga-07

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava