Blagoslov obnovljene kapelice na Vinjem Vrhu

25.11.2014 | 13:20

Blagoslov obnovljene kapelice na Vinjem Vrhu

V nedeljo, 23. novembra 2014, je belocerkovški župnik, gospod Jože Nemanič, blagoslovil obnovljeno kapelico Žalostne Matere Božje na Vinjem Vrhu. Postavljena je med vinogradi na križpotju. O zgodovini kapelice je nekaj besed povedala Katarina Dežman. Prvotno je stala na robu Bobičeve domačije. Ker se je podrla do tal in je ostalo samo še nekaj kamenja, jo je leta 1954 njen stari ata, Jože Grm starejši, ponovno sezidal. Najprej je obnovil in povečal vodnjak. Pri obnovi so sodelovali vsi sosedje in okoliški vinogradniki, ker so potrebovali vodo za vsakdanjo uporabo in za škropljenje vinogradov. Studenec menda ni nikoli presahnil. Na pobudo družine Lindič iz Gradenj, ki so odstopili tudi kos svoje zemlje, je zrasla pri vodnjaku nova kapelica. Jože Grm je bil zelo poznan in cenjen zidar. Kljub pomanjkanju gradbenega materiala je sezidal kapelico, ki jo je prav posebno umetniško oblikoval. Zob časa pa jo je močno načel, zato sta se njena starša, Jože in Slavka Lusavec, odločila, da bosta kapelico obnovila.

Pri obnovi so sodelovali še Ajdnikovi, Dežmanovi ter vaščani Vinjega Vrha in Gradenj. V prenovo je bilo vloženega veliko dela in truda, zato so hvaležni vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri njeni obnovi.

Blagoslova se je udeležilo okoli 100 ljudi. Slovesnost so polepšali pevci mešanega zbora iz župnije Bela Cerkev. Po blagoslovu so vse zbrane povabili v Ajdnikovo zidanico na pogostitev.

H. M.

Galerija

r-kapelica-01
r-kapelica-02
r-kapelica-03
r-kapelica-04
r-kapelica-05
r-kapelica-06
r-kapelica-07
r-kapelica-08
r-kapelica-09
r-kapelica-10
r-kapelica-11
r-kapelica-12

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava