Dan medgeneracijskega učenja v Beli krajini

24.11.2014 | 11:30

Dan medgeneracijskega učenja v Beli krajini
Dan medgeneracijskega učenja v Beli krajini
Dan medgeneracijskega učenja v Beli krajini

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je v lokalnem okolju prepoznal veliko potrebo po organiziranem in ciljno usmerjenjem medgeneracijskem učenju, zato se je leta 2013 pridružil 28 članicam Zveze ljudskih univerz Slovenije, ki so odprle Centre medgeneracijskega učenja. Izobraževalci odraslih smo v svoje partnerske mreže povabili vrtce, izobraževalne organizacije, društva, socialne zavode in ustanove, interesna in stanovska združenja in druge organizacije, saj so Centri medgeneracijskega učenja zasnovani na partnerskem sodelovanju organizacij in posameznikov, ki v lokalnem okolju združujejo člane posamezne generacije.

Program Centra medgeneracijskega učenja Bela krajina vsebuje skrbno načrtovane, vsebinsko pestre dejavnosti, ki povezujejo različne generacije pri izmenjavi znanj in izkušenj v obojestransko korist.

V sredo, 19. novembra 2014, je ZIK Črnomelj popestril vseslovenski Dan medgeneracijskega učenja z izvedbo treh dogodkov. Na območju občine Semič so se udeleženci lahko udeležili dogodka KONJI – PLEMENITE ŽIVALI. Mentor, Ivan Bukovec, je udeležencem pokazal kako za konje skrbi in jih vzgaja. Pogumnejši so lahko poskusili jahati, najmlajši pa so se odpeljali na vožnjo s kočijo.

Na območju občine Metlika, v telovadnici Osnovne šole Podzemelj, je na dogodku NOGOMET ZA VSE mentor, Tomislav Cindrić, udeležence z različnimi igrami najprej ogrel. Nato so generacijsko mešane ekipe odigrale prijateljsko tekmo v nogometu. Ob zaključku so se udeleženci preizkusili še v kvizu na temo nogomet v Angliji. Ljudskih plesov pa so se včeraj različne generacije lahko učile v občini Črnomelj, v Kulturnem domu, na dogodku PLESNA HIŠA, ki ga je vodil mentor Tadej Fink.

Pri promociji medgeneracijskega učenja imajo pomembno vlogo tudi ambasadorji. To so posamezniki, ki so v družbi prepoznavni, ustvarjalni, aktivni in so pripravljeni prispevati k širjenju kulture medgeneracijskega učenja. Belokranjski ambasadorji medgeneracijskega učenja so režiserka Maja Weiss, glasbena ustvarjalca Toni Verderber in Kristina Oberžan ter belokranjska Angleža Gill in Dennis Wraight.

Za prijetno medgeneracijsko druženje so zahvaljujemo vsem, ki so sodelovali pri izvedbi dogodkov.

Tekst: Mojca Frankovič, ZIK Črnomelj
Foto: Tadej Fink, Roman Golobič, Margita Adamič

Galerija

s-dan-01
s-dan-02
s-dan-03
s-dan-04
s-dan-05
s-dan-06
s-dan-07
s-dan-08
s-dan-09
s-dan-10
s-dan-11
s-dan-12
s-dan-13
s-dan-14
s-dan-15
s-dan-16

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava