DL: Slastna domača orehova jedrca
23.11.2014 | 15:30
Jožica Perme na ekološki tržnici poleg orehovih jedrc prodaja tudi pirino moko, saj od poljščin največ sejejo piro, pa še koruzo, krmni grah in krompir, na stojnici pa ponuja tudi jajca in cviček iz ekološko pridelanega grozdja. (Foto: L. M.)
Pri Permetovih, skoraj v centru Šmarjete, ki so imeli nekoč živinorejsko kmetijo, so se leta 2000 odločili za ekološko kmetovanje, za kar so tri leta pozneje pridobili tudi certifikat, ki ga ohranjajo. Kot pravi gospodinja Jožica, so izbrali ekološko smer, »ker nam količina pridelka ni bila na prvem mestu,« poudarja.
Mož Polde hodi v službo, Jožica, ki je bila nekoč zaposlena kot prodajalka, se je ob štirih otrocih in obilnem delu na kmetiji brez težav odločila, da bo doma. Kot ugotavljata, sta storila prav, saj zase pridelajo vse in tudi kaj prodajo, življenje pa gotovo teče bolj mirno, kot če bi vsak dan še gospodinja hitela v službo. Veliko pa je vredno tudi, da je kosilo na mizi, ko pridejo otroci domov, in je vse urejeno.
Glavna dejavnost na Permetovi kmetiji, ki obsega šest hektarov obdelovalnih površin, so orehi. Kot pravi Jožica, so imeli dosti travnikov na bolj hribovitem terenu, ki so bili za obdelavo težji, pa so se odločili zasaditi orehe. To so počeli večkrat, zadnjo skupino predlani. Na treh hektarih imajo tako zasejanih 350 sadik. S pridelkom so v glavnem zadovoljni, čeprav gre lahko hitro kaj tudi narobe – leta 2009 jim je veliko škode naredila toča, pred dvema letoma so se ubadali z »muho«. Pomembno delo spomladi je rez, kjer je glavni strokovnjak mož Leopold, sicer pa je največ dela jeseni s pobiranjem orehov, ko poleg otrok (Katje, ki obiskuje elektro fakulteto, Jake, ki hodi na biotehnično gimnazijo, osnovnošolca Tomaža in petletnega Luke) priskočijo na pomoč tudi sorodniki.
Permetovi imajo že nekaj let svojo sušilnico, tako da so orehi pravilno posušeni. Kot pravi Jožica, ki orehova jedrca prodaja na domu ter na ekološki tržnici v Novem mestu, orehe tre sproti, ko ve, da bodo šli v prodajo, da so res sveži. Mnogo strank se vrača, ker cenijo dober pridelek.
Kot pravi Dolenjci imajo Permetovi tudi vinograd, v Mevcih. Zasajenih imajo okrog 450 trt, v glavnem sort za cviček, za katerega so že dobili tudi zlata priznanja na ocenjevanjih. Velik izziv jim je ekološka pridelava grozdja in na tem področju so eni redkih, ki vztrajajo.
Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista, 21. avgusta 2014
L. Markelj
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
DL: Pri Slavku Barboriču - Gasilci obiskali...
pureber: Slavko, še na mnoga leta ti želim.
DL: Prenova dol. železnice - Začelo se je,...
miha: Pa da vidmo je reku ta slep. Se pravi...
Tajski boks: Zmagovito na Madžarskem, v...
miha: Kaj je boljši šport kik boks al...
DL: Zvonil alarm, a kraje ni bilo; lahko bi ravnali drugače
tor, 26.3.2024
Letošnja Kmetija snemana v drugem letnem času in v drugem kraju
sre, 27.3.2024
DL: Zahvala ekipi
sre, 27.3.2024
Nuša Derenda ostro zanika govorice o ločitvi
pon, 25.3.2024
Dvojčici Yebuah: Vse najboljše za 50. rojstni dan
tor, 26.3.2024