Krkaši na čikaškem maratonu

23.11.2014 | 14:15

Nabrušeni krkaši dan pred maratonom: (z leve) Vinko Lukšič, Alenka Marjetič in Vlado Škrinjar.

Nabrušeni krkaši dan pred maratonom: (z leve) Vinko Lukšič, Alenka Marjetič in Vlado Škrinjar.

Mesto Čikago je utripalo skupaj s tekači in navijači iz vsega sveta.

Mesto Čikago je utripalo skupaj s tekači in navijači iz vsega sveta.

Ko navija tudi Elvis ...

Ko navija tudi Elvis ...

Čikaški maraton je eden izmed serije šestih največjih svetovnih maratonov WMM (World Maraton Majors), ki vsako leto privabijo na start tudi preko 40.000 ljudi. Tako je bilo tudi letos v Čikagu, kjer je med 40.802 finišerji (finišer je vsak, ki po 42,2 km v omejenem času uspe prečkati ciljno črto) sodelovalo 13 Slovencev, od tega tudi trije krkaši. Za Alenko Marjetič in Vinka Lukšiča je bil to po lanskem Berlinu že drugi iz omenjene serije velikih maratonov. Poleg Čikaga in Berlina v to elitno druščino spadajo še New York, Tokio, London in legendarni Boston.

Tako zanju kot za Vlada Škrinjarja (ki se sicer ponaša z najboljšim časom od omenjene trojice) verjetno velja, da to ni bil zadnji iz serije in da bodo svojo zbirko velikih maratonov poskušali čim prej dopolniti. Temu nedvomno botruje tudi izjemno vzdušje, ki ga na tako velikih dogodkih pričara množica navdušenih gledalcev oziroma navijačev ob celotni progi. Na 26,2 milje dolgi progi v Čikagu se jih je po podatkih organizatorja zbralo preko 1,7 milijona, kar je že skoraj populacija Slovenije. Ameriški navijači so pač nekaj posebnega. Za njih je heroj vsak, ki preteče maraton, in maratonska medalja je tu več kot le dragocen spominek.

»Počutili smo se, kot da bi bili na olimpijskih igrah. Trasa je speljana skozi slikovite predele mesta, ob jezeru, mimo živalskega vrta, nebotičnikov v samem centru, skozi različne četrti, od mehiške do kitajske, italijanske … In prav vsaka je polna  navdušenih navijačev s transparenti, ki ploskajo, vpijejo in navijajo, da ne omenjamo številnih glasbenih vložkov, od popa, rocka, metala, razbijanja bobnov, ne manjka pa niti Elvis. Tudi ko je najtežje in te dajejo krči, niti pomisliš ne, da bi odstopil, saj ti srce ne da, da bi razočaral to silno množico. Lahko bi rekli, da je čutiti še močnejšo energijo, kot je bilo to recimo v Berlinu.«

Doseženi rezultati Krkine trojice: Vladimir Škrinjar 3:25:46, 3914. mesto (585. v kategoriji); Vinko Lukšič 3:29:35, 4690. mesto (269. v kategoriji) in Alenka Marjetič 3:40:28, 6915. mesto (350. v kategoriji).

Alenka Marjetič, foto: Vinko Lukšič, arhiv Bank of America
Chicago Marathon

Galerija

Krkaši na čikaškem maratonu
Krkaši na čikaškem maratonu

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava