DL: Zanimivo eksperimentiranje - Pivo z dodatkom česna? Zakaj ne?

22.11.2014 | 16:00

Denis Imširovič v »kuhinji« družinske pivovarne, kjer se začne varjenje piva. (Foto: M. B.-J.)

Denis Imširovič v »kuhinji« družinske pivovarne, kjer se začne varjenje piva. (Foto: M. B.-J.)

Maja in Denis Imširovič z Lokev pri Črnomlju, oba univ. dipl. inženirja živilske tehnologije, sta pred petimi leti začela s pivovarstvom, s katerim sta se seznanila že na fakulteti. V družinski pivovarni in vinski kleti Vizir veliko eksperimentirata z okusi piv, v katerih ni umetnih arom, barvil in drugih dodatkov. Zato pa pivu rada dodajata pridelke iz domačega okolja.

»V Sloveniji imamo sedaj najširšo ponudbo piv med pivovarji, saj imamo osem različnih piv. Smo vodilna mala pivovarna v državi, naša posebnost pa je poleg tega, da imamo tudi vinsko klet, še v tem, da imamo dobre lagerje, ale in ciderje. Zadnji počasi prihajajo k nam in se v Sloveniji šele uveljavljajo,« pove Denis.

Kot rečeno, Imširovičevi ideje za okuse piv črpajo iz narave v svoji okolici. Tako so kot del osnovne surovine pivu že dodali kostanj, med, imajo pšenično pivo z ingverjem. Jeseni bo na trg prišlo dimljeno pivo matevž s krompirjem in fižolom. Načrtujejo tudi pivo s smrekovimi vršički, poigravajo pa se z idejo, da bi za aromo pivu dodali bezgov sirup.

Ko pa so načrtovali v Beli krajini festival česna, ki bo prihajajoči konec tedna, je gostilničarka Andreja Veselič Drakulič iz Podzemlja prišla na idejo, da bi naredili česnovo pivo. »Ideja je odlična in za nas je bil to svojevrsten izziv. Moramo pa vedeti, da je česen začimba, zato ne more biti v pivu osnovna sestavina. Odločili smo se, da bo dodatek k enemu od naših že uveljavljenih piv. Izkazalo se je, da se najbolje prilega k noremu Francu. To pivo je zanimivo že samo po sebi, saj gre za starodavno angleško pivo tipa India pale ale (IPA) s skoraj 10 odst. alkohola. Gre za gurmansko pivo, narejeno s slovenskim hmeljem, zaradi močnega okusa pa se nam je zdelo najbolj primerno, da mu dodamo česen,« pojasni Imširovič, ki razmišlja, da bi v prihodnje pripravili različne vrste piva s česnom, morda za zimske in poletne dni.

Tudi česen, ki je v norem Francu, je zrasel na belokranjskih tleh, v okolici Gradca, pridelal pa ga je Luka Kužnik. Vendar vsaj za sedaj zaradi česna v pivu še ne bo treba povečati pridelave te začimbe, saj se ga v pivu porabi zelo malo, le pol grama do gram česna za liter pijače.

Denis Imširovič je prepričan, da kultura pitja piva v Sloveniji še ni dovolj razširjena. Da pa je morda prav festival česna, na katerem bodo prvič predstavili česnovo pivo, začetek zgodbe o tem, kako kombinirati pivo s hrano. »Pomembno je, da je pivo del hrane, ljudem pa ustrezajo različni okusi. Tega se pri nas dobro zavedamo, zato tudi toliko eksperimentiramo. Kar pa se tiče česna, smo šele na začetku. Treba ga bo bolj vključiti v kulinariko in tudi v kombinacijo s pijačo,« meni Denis, ki meče rokavico tudi gostincem, prepričan, da bi morali v svojo ponudbo bolj vključevati male pivovarje in njihovo pivo kombinirati s hrano.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista, 21. avgusta 2014

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava