Tradicionalni slovenski zajtrk z raškimi osnovnošolci

22.11.2014 | 09:45

Tradicionalni slovenski zajtrk z raškimi osnovnošolci

Izobraževanje in ozaveščanje otrok in širše javnosti o pomenu zajtrka in prednostih lokalno pridelane hrane, hkrati pa tudi o pomenu pravilnega ravnanja z odpadki in racionalnega ravnanja z embalažo so ključni cilji letošnjega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se mu je pridružila tudi Občina Krško. Župan mag. Miran Stanko je k zajtrku včeraj sedel z učitelji in učenci Osnovne šole Raka.

Že tradicionalno tretji petek v novembru so tudi osnovnošolci in vrtičkarji Osnovne šole Raka kot drugod po Sloveniji zajtrkovali domač kruh, med, maslo, jabolka in mleko. Župan občine Krško mag. Miran Stanko je osnovnošolce ob tem spomnil na pomen zajtrka kot najpomembnejšega obroka dneva, ki naj bo v čim večji meri sestavljen iz lokalno pridelane hrane, ter na zdrav način življenja z veliko gibanja. Poleg tega so v šolski kuhinji pripravili tipične domače jedi iz lokalnega okolja.

Na OŠ Raka so se učenci, kot je ob zajtrku poudarila predsednica skupnosti učencev Barbara Metelko, o pomenu oskrbe z lokalno hrano seznanili in pogovarjali že v preteklih dneh, v procesu učenja pa so nastali izdelki, ki so jih razstavili na panojih v jedilnici.

Letos se prvič pripravljajo tudi na vseslovensko kuharsko tekmovanje »Kuhna pa to«, katerega namen je oživljanje tradicionalnih jedi v povezavi z lokalnimi značilnostmi. Zbirajo recepte in izvedli so že štiri kuharske delavnice, dve pa že v okviru dejavnosti projekta »Dvig socialnega in kulturnega kapitala«.

Občina Krško

Galerija

s-raka-01
s-raka-02
s-raka-03
s-raka-04
s-raka-05
s-raka-06
s-raka-07

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava