DL: Žalostna podoba pročelij

17.11.2014 | 14:40

Pročelje hiš na Glavnem trgu, ki z neurejenimi napisi mestu res ne more biti v ponos. Še najmanj pa sliki komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita (v okvirčku). (Foto: L. M.)

Pročelje hiš na Glavnem trgu, ki z neurejenimi napisi mestu res ne more biti v ponos. Še najmanj pa sliki komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita (v okvirčku). (Foto: L. M.)

Gotovo ima obiskovalec Novega mesta kaj videti in spoznati, a ko si npr. po ogledu znamenitega Brega, kapiteljske cerkve, frančiškanske cerkve s knjižnico, Dolenjskega muzeja, knjižnice Mirana Jarca in še katere izmed pomembnih ustanov za počitek izbere katerega od dveh lokalov na zgornjem delu Glavnega trga, da bi užival na pivu ali kavi in začutil utrip dolenjske prestolnice, ga pričaka kaj žalosten prizor.

Pozornost zbudi nekdanja Fichtenaujeva hiša, v neposredni bližini mladinskega hostla Situla, ki ima eno najbolj neurejenih pročelij na Glavnem trgu. Še bolj kot fasada, ki se lušči in odpada, bijejo v oči razmetani in neusklajeni napisi različnih trgovin: po kdo ve čigavem in čudnem okusu »okrašena« vhodna vrata z različnimi fotografijami, zavajajoči napisi trgovin, ki jih tam sploh ni (salon zaves), za nameček pa z oken prvega nadstropja levo od velikega plakata z ribami in morskimi sadeži dva portreta pokojnega diktatorja Josipa Broza, ki kot v starih časih nadzoruje dogajanje na Glavnem trgu. Le kdo tako pogreša brionskega samodržca?

Ali se bo našel kdo, ki bo lastnike stavbe oz. najemnike lokalov opozoril na te neurejenosti ter napise lokalov in trgovin pripravil tako, kot se spodobi za mesto, ki je celo prestolnica Dolenjske?

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista, 14. avgusta 2014

L. M.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

17.11.2014Oceni Igor 

Dobro bi bilo, da bi moderator malo prebral kakšna besedila se na tem mestu objavljajo. Tole vse skupaj ni vredno ogleda.

17.11.2014Oceni Josip 

Članek je bil že objavljen v 33. številki Dolenjskega lista, 14. avgusta 2014.

17.11.2014–2     + (0)     – (2)     Oceni Anton 

To je pa čista resnica ta diktator morilec nima kaj delat na steklu, razen če si ga obrnejo na notranjo stran in ga........

18.11.2014+2     + (2)     – (0)     Oceni bralec 

Kakšen diktator? A ste vi, ljudje božji, že kdaj prebrali kakšno knjigo, ki ni prišla iz založbe vaše cerkve? Josip Broz Tito je ime, ki smo ga in bi ga morali izgovarjati s spoštovanjem. Je pa res, da enkrat, za božjo voljo, že nehajte s tem obmetavanjem drug po drugem in blatenjem pokojnika. Kar je bilo, je bilo. AMEN! (P.S.: Namenoma sem v komentarju uporabil nekaj besed, da bo božjim ovčicam besedilo bolj jasno.)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava