DL: Vilma Ladika iz Črnomlja - Brezposelna, a ne tudi brez dela

14.11.2014 | 14:45

Vilma Ladika uživa pri kreativnem delu. (Foto: M. B.-J.)

Vilma Ladika uživa pri kreativnem delu. (Foto: M. B.-J.)

Zdi se, kot bi bilo Vilmi Ladika iz Črnomlja že v otroštvu določeno, da jo bo šivalni stroj spremljal vse življenje. Ko je bila stara devet let, ji je dedek Mraz prinesel prvi šivalni stroj, izpod katerega so nastajala oblačila za njene punčke. Želela je postati modna kreatorka, a ni imela možnosti. Končala je Srednjo tekstilno šolo v Metliki in kot šivilja 14 let delala v črnomaljski Beti.

»Imela sem srečo, da sem imela dobro mojstrico, ki me je spodbujala, da sem se naučila delati na vseh strojih. Ko so se v Beti nakazovali problemi, sem se zaposlila v Danfossu, kjer sem res delala v treh ali štirih izmenah, a služba je bila zanesljiva. Zraven sem imela nekaj let še popoldansko šiviljsko obrt,« se spominja Vilma, ki je novembra lani v Secopu, ki je nasledil Danfoss, po 16 letih službe ostala brez dela.

Seveda ne čaka, kaj se bo zgodilo, ko novembra letos ne bo več na zavodu za zaposlovanje, ampak je registrirala osebno dopolnilno delo. Izdeluje modne dodatke, s katerimi daje oblačilom nov pridih, ter opravlja manjša popravila oblačil, pri čemer je potrebno veliko ročnega dela in spretnosti. Na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj je obiskovala program Oblikovalke tekstilnih izdelkov z elementi tradicionalne tekstilne dediščine. »To izobraževanje je bilo res dobrodošlo. Šivanja se mi ni bilo treba učiti, veliko pa sem se naučila o trženju in delu z računalnikom, novih vbodih in polstenju volne. Dobila sem tudi potrditev, da sem pri kreiranju na pravi poti. Pomembno je, da smo se brezposelne ženske spoznale, saj bi lahko sodelovale. Znanje, ki smo ga dobile na izobraževanju, je dobrodošlo za dodatni zaslužek,« je prepričana Vilma Ladika, ki ves čas tuhta in išče, kaj bi lahko delala. Saj pošilja prošnje za zaposlitev po Beli krajini in Dolenjski, a odgovori so negativni. Vendar je prepričana, da človek ne sme nikoli vreči puške v koruzo, ko ostane brez dela.

Prepričana je, da kriza ne bo trajala večno in da bodo ljudje znali ceniti tudi naravne  materiale, ki so pri njej najbolj priljubljeni. »Morda bodo le prišli do spoznanja, da ni dobro imeti polno omaro oblačil, ampak je bolje, da jih imajo le nekaj, a da so ta toliko boljša. Spoznavam, da je včasih celo dobro, da nas potipa kriza, saj se ljudje marsikdaj odločijo stara oblačila predelati, namesto da bi kupili nova. To je dobro tudi zato, ker je bilo nekdaj blago mnogo kakovostnejše kot danes,« pove iz izkušenj.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista, 14. avgusta 2014

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava