28. Popotovanje po Levstikovi poti, zbor v starem mestnem jedru - PRESTAVLJENO Litija

8.11.2014 | 06:00

Prvič po 28. letih moramo popotovanje po Levstikovi poti prestaviti iz sobote, 8. novembra 2014 na soboto, 15. novembra 2014. Program prihodnji teden ostaja nespremenjen. Velik del Slovenije je namreč pod vodo, pa tudi za jutri je še napovedano deževje in iz moralnih in varnostnih razlogov prireditev prestavljamo za en teden. V naslednjih dneh se bo stanje umirilo in prihodnji teden nas čaka suho vreme, saj želimo, da damo vsem Slovencem možnost, da pridejo na Levstikovo pot, ne da bi se bali, ali jim bo medtem zalilo hišo.

28. popotovanje po Levstikovi poti bo v enaki vsebini torej prihodnjo soboto in upamo, da lahko v teku današnjega dneva objavite kakšo informacijo o prestavitvi prireditve. Podrobnosti bomo objavljali na spletni strani www.levstik.si.

V nadaljevanju pa vsebine, ki bodo tudi prihodnji teden na prireditvi.

SPLOŠNE INFORMACIJE O PRIREDITVI

28. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti bo v soboto, 15. novembra 2014. Prijave se bodo zbirale v Litiji v starem mestnem jedru in ob kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji med 6. in 9. uro. Prijavnina znaša 6 €, vsak udeleženec pa prejme revijo Levstikova pot na 72 straneh ter kapo oziroma kozarec. Pot bo udeležence vodila iz starta do Slatne in prej Jelše do Liberge in Preske nad Kostrevnico, kjer se na pololovici poti ločita na severno in južno traso. Južna pelje skozi Primskovo in Razbore, severna pa skozi Gobnik in Moravče, do cilja na Čatežu pri Trebnjem. Po obeh bodo prehodili po 22 kilometrov.

Več o prireditvi je na naslovu: http://www.levstik.si/14/razpis.html

PREVOZI

Za prihod na štart priporočamo vlake Slovenskih železnic, kjer so uvedli okrepljene vlake, posebne postanke, popoldne pa iz Šentlovrenca tudi posebni vlak, ki bo udeležence odpeljal v Ljubljano. Posebej priporočamo, da udeleženci čim manj prihajajo z osebnimi avtomobili tudi iz prometno varnostnih razlogov, saj gre za obdobje martinovega in je varnejši javni promet.

S cilja na Čatežu bo vse od 11. ure dalje udeležence vozilo 20 posebnih avtobusov nazaj v Litijo in naprej v Šentlovrenc. Vozovnice si lahko zagotovijo ob prijavi v Litiji in Šmartnem pri Litiji.

Posebnosti v železniškem prometu na da popotovanja: http://www.levstik.si/14/VLAKI.html

REVIJA LEVSTIKOVA POT

Namesto dosedanjih knjig bodo udeleženci ob prijavi prejeli revijo Levstikova pot. Gre za revijo z bogatimi vsebinami s področij pohodništva, sadjarstva, varovanja narave, opremo za hojo… V njej bo objavljena tudi vsebina projektne naloge dijakov Srednje šole Josipa Jurčiča iz Ivančne Gorice na temo martinovanja. V njej je objavljen tudi intervju s prof. dr. Matjažem Kmeclom ob njegovi osemdesetletnici, prav on pa je bil ob nastajanju Levstikove poti svetovalec in je tudi s svojimi študenti slavistike dolga leta hodil po tej poti.

Osrednje vsebine pa so letos namenjene Levstikovemu sadovnjaku, kjer bodo predstavili botre sadnih dreves z opisom lastnosti posamezne sorte.

V reviji bo objavljena tudi turistična predstavitev območja občine Litija, zgodovinski pregled razvoja območja občine Šmartno pri Litiji s poudarkom na Valvasorjevem Bogenšperku in turistična predstavitev območja občine Trebnje s poudarkom na pohodnih poteh.

V reviji pišemo tudi bolnišnici rdečega križa v Litiji, ko se spominjamo na dogodke 1. svetovne vojne , ko je v Litiji med letoma 1914 in 1916 delovala bolnišnica, v kateri so se zdravili vojaki soške fronte. Predstavljamo tudi Venezuelo, eno najbolj biotsko raznovrstnih držav na svetu.

Pišemo tudi o pohodniški obutvi in palicah, posebej pa predstavljamo tudi Jurčičevo pot, ki je prav tako nastala na podlagi slovenskega literarnega dela izpod peresa Josipa Jurčiča. Vsekakor pa velja omeniti tudi zgodovinski pregled delovanja Jurija Humarja, župnika s Primskovega, ki je s svojim magnetizmom zdravil ljudi in živali in je tudi pokopan na območju Levstikove poti.

OTVORITEV LEVSTIKOVEGA SADOVNJAKA

Letošnjo pomlad smo začeli z zasajanjem slovenskega sadja v Levstikovem sadovnjaku ob poti med Liitjo in Čatežem. Tako mso že zasadili šestnajst sadnih dreves, botrstva pa so prevzele mnoge slovenske občine in podjetja, med njimi pa je tudi Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele. Prav Wilmer Armando Depablos, stalni odpravnik poslov na veleposlaništvu v Ljubljani bo 8. novembra ob 13. uri na Razhodnji na cilju popotovanja na Čatežu pri Trebnjem v imenu vseh botrov slovesno odprl projekt Levstikovega sadovnjaka.

Drevesa so zasajena ob poti in z barvnimi tablami na hrastovih totemih označena in opisana v sliki in besedi.

Obiskovalci Levstikove poti se bodo ob pogledu na informacije o slovenskih starih sadnih sortah zavedali vrednosti neokrnjenega okolja, ki nudi številne priložnosti za kvalitetno življenje in tudi kvaliteto preživljanja prostega časa v naravi. Vizualna podoba in sistem usmerjevanja informativno usmerjevalnih tabel je oblikovan tako, da so posamezni grafični elementi jasno vidni, hitro berljivi in razpoznavni od povprečne oddaljenosti 15–20 m.

Ker na Levstikovo pot prihaja ogromno mladih, bo to tudi priložnost za vzgojo in izobraževanje mlade generacije in trajnostno spodbudo za pravilen družbeni odnos do sadnih dreves oziroma širše rastlinstva nasploh. Obenem pa bo to v sodelovanju z mnogimi slovenskimi sadjarskimi društvi idealen prostor za strokovna srečanja, izobraževanja in izmenjavo izkušenj. Hkrati pa bo zaradi mednarodnega aspekta Levstikove poti to znanje in vedenje v prihodnje vedno bolj segalo iz Slovenije tudi v ves evropski prostor.

S projektom bomo spodbujali večjo odgovornost do razvoja, negovanja in skrbi za ohranjanje slovenskega jezika, kar je seveda najlažje doseči posredno prek vsebinskih projektov v naravi in je to dodaten prispevek k vzgojno izobraževalnim procesom v šolah. Na pot se namreč podajajo mnoge šolske skupine, tudi prek programov kulturnih in športnih dnevov. Tako bo Levstikova pot kot Slovenija v malem še bolj postajala Slovenija v malem.

Slovensko sadje predstavlja simbol prepoznavnosti države in odraz njenega odnosa do trajnostnega razvoja, s katerim se poskuša zagotoviti trajno in optimalno delovanje sadnih dreves, življenjskih združb rastlin in živali in njihovih življenjskih prostorov ter trajnostna raba in upravljanja s sadnimi drevesi. Sadje je v Sloveniji izrednega okoljskega, ekosistemskega, biotskega, kulturnega, zgodovinskega, asociativnega, krajinskega in zdravstvenega pomena, zato je varovanje tega bogastva razumljivo in nujno. Gre za zasajanje s slovenskimi starimi in celo avtohtonimi sortami jablan.

Podrobna predstavitev Levstikovega sadovnjaka: www.sadovnjak.eu

ZBIRANJE DENARJA ZA SOCIALNO OGROŽENE OTROKE

Tako kot lani v okviru Levstikove poti zbiramo humanitarna sredstva za socialno ogrožene otroke v Osnovni šoli Litija, Podružnici s prilagojenim programom. Sredstva prispevajo domačini ob Levstikovi poti, ki na dan prireditve prodajajo hrano in pijačo, akciji pa so se pridružila tudi nekatera podjetja.

Letos se je akciji pridružilo tudi Območno združenje rdečega križa Litija in denar bomo skupaj zbirali tudi prek SMS donacij na številki 1919. Z vsakim poslanim SMS lahko prispevajo po 1 €, akcija zbiranja pa bo trajala od 1. novembra do 15. decembra 2014.