DL: Medobčinski inšpektorat - V občinah največ težav na cestah

1.11.2014 | 11:10

Takšen je pogled na vozišče ene izmed cest po gradnji optike.

Takšen je pogled na vozišče ene izmed cest po gradnji optike.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Mirnska dolina, ki pokriva območje štirih občin Mirnske in Temeniške doline, deluje dobro leto. V tem času je vodja inšpektorata Brigita Kalčič dodobra spoznala teren in ugotavlja, da je največ težav v vseh občinah na področju cest. Temu z inšpektorjem Vinkom Ribičem tudi posvečata največ pozornosti.

»V občini Mokronog-Trebelno trenutno največ težav predstavljajo poškodbe cest zaradi spravila lesa, pri čemer prihaja navadno do poškodb na vozišču in bankinah. Običajno je zaradi spravila lesa tudi oviran cestni promet in onesnažena cesta. Enako je tudi v sosednji šentrupertski občini, iz obeh občin v času spravila lesa prejemamo največ prijav. V teh primerih so naši ukrepi usmerjeni v odpravo nepravilnosti, torej sanacijo poškodb,« je pojasnila Brigita Kalčič in dodala, da je njihova posebna pozornost na področju cest trenutno usmerjena tudi v posledice, ki jih je pustila gradnja odprtega širokopasovnega omrežja. »Želimo preprečiti morebitne nevarnosti za udeležence v cestnem prometu in dodatne stroške rednega vzdrževanja cest. Največ ukrepov smo glede tega izrekli v občinah Trebnje in Mirna, kjer smo v zvezi s sanacijo cest po gradnji optike zaznali tudi največ težav.« Sicer se na splošno po vseh občinah pojavljajo podobne kršitve, kot so odvodnjavanje odpadnih in meteornih voda, posegi v varovalni pas, oviranje preglednosti zaradi živih mej, kmetijskih kultur itn., a za vse občine tudi velja, kot je izpostavila inšpektorica, da osebe, ki izvajajo dela na območju cest, večinoma ne pridobijo potrebnih soglasij oziroma dovoljenj.

Cestam, v zvezi s katerimi so na medobčinskem inšpektoratu letos izrekli največ upravnih ukrepov, sledita priključevanje stavb na javno kanalizacijo (predvsem v občini Trebnje) in ravnanje s komunalnimi odpadki, pri katerem so letos prvič izvedli akcijo nadzora nad ločevanjem odpadkov pri večstanovanjskih stavbah v vseh občinah. »Sodeč po odzivu, so jo občani zelo dobro sprejeli, veliko jih je menilo, da bi bila potrebna že v preteklosti. Seveda bomo nadzor nad tem izvajali tudi v prihodnje,« je povzela Brigita Kalčič in zadovoljna dodala, da so ljudje njihovo delo lepo sprejeli in se obračajo na njih s svojimi težavami.

Napovedala je še dve letošnji akciji, in sicer se bodo jeseni v vseh občinah posebej posvetili oglaševanju ob občinskih cestah, v občini Mokronog-Trebelno pa tudi cestam, po katerih potekajo šolske poti. »To bomo izvedli skupaj s Komunalo Trebnje kot izvajalko rednega vzdrževanja cest, pobudo pa so dali prevozniki,« je še povedala.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista, 24. julija 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava