Žetev ajde na Kvasici pri Gerzetičevih
31.10.2014 | 15:00
Zadnje dni meseca oktobra, ko je sonce še zadnjič letos grelo do 28 stopinj Celzija, smo se članice DKŽ Dragatuš odpravile na žetev ajde. Ajdo smo posejale že konec avgusta, nato je tri tedne rasla, tri tedne cvetela in tri tedne zorela.
Članice DKŽ Dragatuš smo zagovornice domače kulturne dediščine, katere del skušamo s prikazom ohranjati, da ne potonejo v pozabo.
Tako smo se tudi tokrat odločile, da ajdo požanjemo na roke, kot so jo želi včasih. Moški so nabrusili srpe, žanjice pa jezike. In smo začele. Starejše so mlajše učile vezati "povesla". Žele smo in žele. Bilo je heca in smeha. Požeto ajdo smo zlagale na povesla, možakarji pa so jih vezali v snope in zlagali pokonci. Lepo je bilo videti požeto njivo, še lepše pa žeti v tako veseli družbi. Nekaj snopov smo takoj dali v ostrvi, da se lažje osušijo.
Tisti dan nam ni bilo naklonjeno samo vreme, obiskalo nas je tudi veliko mimoidočih in pozdravilo naše delo. Občutek je bil zelo dober. Mnoge članice so izkusile žetev že v svojih mladih letih, mlajše pa ne toliko. Najbolj zabavno je bilo otrokom. Ti so vriskali in poskakovali po strnišču, ki je ostajalo za žanjicami. Na koncu pa je seveda sledila malica po kmečko, ki smo jo prinesli kar na njivo. Raztegnili so meh harmonike in ta se je slišala še dolgo v noč.
Naslednje dni je bilo treba ajdo še otepsti, na roke seveda. Tudi to je bilo včasih zelo težko delo. Predvsem je bilo dragoceno vsako zrno. Zdaj se ajda suši. Potrebno jo bo še presejati, ločiti luščine in zmleti, da dobimop končni produkt. To pa še ni vse .. .naslednjič pa še kaj več.
Vaš DKŽ Dragatuš
starejši najprej | novejši najprej
Komentarji (4)
1.11.2014Oceni nekdanja Tančanka
Zelo pohvalno, da se kaj takega dogaja. Vse pohvale aktivu in dobremu delu. Marsikaj se tudi jaz spominjam in prav je a se ohranja kulturna dediščina, katere zagovornik sem tudi sama. Želim vam še veliko domislic in aktivnosti.
1.11.2014Oceni toni
bravo žemske!prave kmečke dekline ste.....
1.11.2014Oceni vezač
Dobronamerna pripomba na članek, lokalno pravilno smo rekli "povreslo" za vezanje snopov. Po žetvi smo postavili snope v "rastave" in nato zdeli v "ostrve", da se je ajda bolje posušila. Osušene snope so nekoč v skednju otepli ali "ošopali". Šele v novejšem času so ajdo omlatili na mlatilnico. Sedaj vsa našteta dela opravijo strojno s "kombajnom". Pohvale žanjicam, da ne gredo prehitro v pozabo stara jesenska kmečka opravila!
2.11.2014Oceni Kolpski mož
Lep primer običaja z preskromnim turističnim vložkom !! , .......... in koliko snopov je je požela županja ?? .....ali samo dnevnica+pot.str. z fototerminom .?..samo vprašam
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
DL: Pri Slavku Barboriču - Gasilci obiskali...
pureber: Slavko, še na mnoga leta ti želim.
Na vrtu: Koliko prostora potrebujejo?
sre, 24.4.2024
DL: Kevin Tudija, Rom iz Križevske vasi - Njegov cilj: študij in služba
pon, 22.4.2024
DL: Grad Mirna v angleških rokah - Speča lepotica se prebuja
ned, 21.4.2024
Martin Golob: ''Molim, da bi zmagala pamet''
tor, 23.4.2024
To so prvi znaki, ki napovedujejo infarkt
tor, 23.4.2024