DL: Slovenska vas še precej na robu

31.10.2014 | 11:20

Predsednik KS Jesenice Jože Tomše ugotavlja, da v sosednjih obmejnih  občinah Brežice in Samobor vidijo precej možnosti za medsebojno  sodelovanje. Pred kratkim so to simbolično izrazili tudi s srečanjem na  Obrežju, ki so se ga udeležili predstavniki obeh lokalnih skupnosti in  prebivalci z obeh strani meje. Med srečanjem so lahko nekaj ur spet  hodili po mostu (v ozadju fotografije), ki so ga oblasti zaprle ob  osamosvojitvi Slovenije in Hrvaške. (Foto: M. L.)

Predsednik KS Jesenice Jože Tomše ugotavlja, da v sosednjih obmejnih občinah Brežice in Samobor vidijo precej možnosti za medsebojno sodelovanje. Pred kratkim so to simbolično izrazili tudi s srečanjem na Obrežju, ki so se ga udeležili predstavniki obeh lokalnih skupnosti in prebivalci z obeh strani meje. Med srečanjem so lahko nekaj ur spet hodili po mostu (v ozadju fotografije), ki so ga oblasti zaprle ob osamosvojitvi Slovenije in Hrvaške. (Foto: M. L.)

Povezovalna cesta med mejnim prehodom Obrežje in nekdanjim vojaškim servisnim središčem v sedanji Slovenski vasi bi po mnenju poznavalcev pospešila razvoj načrtovanega  poslovnega območja v Slovenski vasi. Brez povezovalne ceste se veliki tovornjaki težko prebijajo v Slovensko vas, zlasti na ostrem ovinku na Obrežju (na fotografiji). (Foto: M. L.)

Povezovalna cesta med mejnim prehodom Obrežje in nekdanjim vojaškim servisnim središčem v sedanji Slovenski vasi bi po mnenju poznavalcev pospešila razvoj načrtovanega  poslovnega območja v Slovenski vasi. Brez povezovalne ceste se veliki tovornjaki težko prebijajo v Slovensko vas, zlasti na ostrem ovinku na Obrežju (na fotografiji). (Foto: M. L.)

V krajevni skupnosti Jesenice na Dolenjskem ugodno ocenjujejo gospodarska vlaganja na bivšem vojaškem prostoru v Slovenski vasi ter oživljanje nekdaj tesnega in večstranskega sodelovanje med Brežicami in Samoborom. Za boljše čezmejne stike lahko veliko naredijo prebivalci sami, toda večje razvojne korake morata podpreti tudi obe sosednji državi in ne le občini.

»Glede na dogajanje v zadnjem letu in pol, selitev velikega dela proizvodnje nekaterih podjetij v občini Brežice na območje Slovenske vasi, nas veseli, da je tudi obrambno ministrstvo videlo razvojno priložnost v prenosu nepremičnin na civilno sfero oziroma na občino Brežice. Obstajajo možnosti, da bi spet zaživela celotna Slovenska vas oziroma nekdanji remontni zavod Bregana,« pravi predsednik KS Jesenice na Dolenjskem Jože Tomše. Pri tem misli zlasti na lansko pogodbo, ki st a jo podpisala brežiški župan Ivan Molan in minister za obrambo Roman Jakič in s katero je država prenesla v last občine Brežice objekte nekdanje jugoslovanske armade v Slovenski vasi v nekdanjem tehničnem remontnem zavodu Bregana. Občina Brežice je z omenjenim prenosom, ki pomeni dr žavno blagovno oddolžitev brežiški občini za soglasje le-te k neizbežni širitvi vojaškega letališča Cerklje ob Krki, v Slovenski vasi pridobila nekaj manj kot 4 ha zemljišč in 8.700 m² pokritih površin v vrednosti 1,2 milijona evrov.

V pričakovanju prihodnjega pospešenega gospodarskega razvoja nekdanjega vojaškega območja v Slovenski vasi krajevna skupnost želi, da bi ta prostor urejali. »Želimo, da ga čisti jo, kosijo. Zdaj je neur ejen in na njem se zadržuje divjad, zaradi katere bi lahko prišlo tudi do prometne nesreče. Na vse to smo že opozarjali tudi občino, in občina nekaj dela glede tega,» pravi predsednik Tomše.

Za hitrejši gospodarski razvoj Slovenske vasi bodo morali ta prostor tudi po mnenju predsednika Tomšeta povezati s posebno cesto z mednarodnim mejnim prehodom Obrežje. O tej obljubljeni cesti, ki naj bi jo zgradila država, so pred leti že govorili, zanjo se je tudi na sejah brežiškega občinskega sveta zavzemala takratna občinska svetnica z obmejnega območja Rajka Križanac.

Ob nekaj podjetjih v nekdanjem servisnem središču Slovenska vas ter izrečenih željah o prihodnosti območja ostaja domačinom za zdaj predvsem spomin na nekdanji gospodarski utrip tega skrajnega jugovzhodnega dela Slovenije. V poslovno najboljših časih je v Remontu, kot pravijo domačini nekdanjemu servisnemu središču, delalo blizu 1.000 ljudi, med katerimi so bili tudi domačini z obeh strani slovensko-hrvaške meje. »Veseli nas, da smo na ravni krajevne skupnosti spodbudili sodelovanje z Bregano in v okviru tega nedavno skupaj zaznamovali pr vo obletnico vstopa Hrvaške v EU. Več ali manj sta obljubila tudi župana občin Brežice in Samobor, da vidita skupen interes za sodelovanje med občinama. Če je to tako, bi po vstopu Hrvaške v šengen tudi lažje oživili celotno gospodarsko območje v Slovenski vasi,« pravi predsednik KS Jesenice Jože Tomše.

Članek je bil objavljen v 29. številki Dolenjskega lista, 17. julija 2014

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava