DL: Viktorjev travnati blodnjak

29.10.2014 | 14:50

Viktorjev labirint ima izhod, le najti ga je treba.

Viktorjev labirint ima izhod, le najti ga je treba.

»Slovenija sama zapušča labirint – zaupanje se vrača,« sporoča 84-letnik z Dovškega na Senovem.

»Slovenija sama zapušča labirint – zaupanje se vrača,« sporoča 84-letnik z Dovškega na Senovem.

Travnik pred hišo Senovčana Viktorja Richterja st. je nekaj posebnega. Na petih arih svoje zelenice namreč 84-letnik že sedemnajst let zapored s kosilnico in drugimi pripomočki ustvarja zanimive in aktualne podobe, ki ne pritegnejo pozornosti samo domačinov, ampak tudi širše javnosti. Če je bilo lani na udaru pravosodje, pa letos pri Richterjevih na Dovškem kraljuje labirint. Bo Slovenija torej našla pot iz blodnjaka, v katerega je zašla po zaslugi naše politike?

Inspiracijo za letošnjo stvaritev je vitalni upokojenec dobil kar v sedaj že odhajajoči koaliciji oziroma njeni nezmožnosti, da najde pot iz nastale situacije. Kot v labirintu torej.

»Ko sem pogledal v slovar in videl, da je definicija labirinta kraj, kjer se zablodi oziroma blodnjak, sem sklenil, da naredim labirint - blodnjak in v njegovo središče postavim našo vlado,« ozadje svoje letošnje stvaritve razloži 84-letnik. Na sredino labirinta je postavil pravokotnik, ki simbolizira štiri koalicijske partnerice in ima samo en izhod. Čeprav je koalicija v tem času že razpadla, pa je Viktor glede prihodnosti naše države optimističen.

ZA VZDRŽEVANJE OSEM KOSILNIC

84-letnik z Dovškega se je sicer začel svojemu travniku intenzivneje posvečati po upokojitvi. Na zelenici pred njegovo hišo so se tako doslej izmenjali že številni logotipi podjetij, pa tudi slovenski grb, znak krške občine, simbol predsedovanja Slovenije Evropski uniji, sončna ura, simbol evra in lanska tehtnica pravice. Vsak izmed njih ima svojo zgodbo, za nekdanjega varnostnega inženirja v Rudniku Senovo pa imajo posebno mesto v srcu predvsem prvi trije, ki so posvečeni njegovi družini.

Čeprav bi marsikdo pomislil, da ima Posavec pri načrtovanju svojih likov in zahtevni košnji kakšno pomoč, v resnici za vse skrbi sam. Viktor namreč dolge zimske dni izkoristi za iskanje novih idej, ki jih začne spomladi s pomočjo približno 500 količkov prenašati na svojo zelenico.

Letošnji blodnjak kosi in vzdržuje vsaj dvakrat tedensko, pri čemer mora biti izjemno natančen in pazljiv, upoštevati pa mora tudi vremenske razmere. Ena košnja mu ponavadi vzame približno dve uri časa, saj poteka v treh fazah. Pri tem pa mu je v pomoč kar osem različnih kosilnic. Kot nam ob koncu našega obiska zaupa Viktor, vzdrževanje umetnine zahteva veliko več truda kot začetna stvaritev. Do jeseni, ko se bo travnik pred hišo Richterjevih spet spremenil v normalno zelenico, je namreč še daleč.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista, 7. avgusta 2014

Besedilo in foto: A. Kerin

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava