Črnomaljci v znamenju lokalnih dobrot

29.10.2014 | 14:20

Črnomaljci v znamenju lokalnih dobrot
Črnomaljci v znamenju lokalnih dobrot
Črnomaljci v znamenju lokalnih dobrot

Preteklo soboto je v Črnomlju ponovno potekal sejem vzajemnosti in kreativnih idej Smnj-na-plac!, ki je tokrat skupaj z Lokalno akcijsko skupino Dolenjske in Bele krajine (LAS DBK) raziskoval možnosti za razvoj blagovne znamke, ki bi povezala belokranjske proizvode.

Mladim belokranjskim rokodelcem, umetnikom in ustvarjalcem so se na stojnicah tokrat pridružili predstavniki uspešno izpeljanih projektov Leader treh belokranjskih občin in Krajinskega parka Kolpa, o možnostih realizacije njihovih idej s pomočjo sredstev Evropske unije pa so lahko obiskovalci izvedeli več na informativni stojnici LAS DBK.

Največ se lahko naučimo iz primerov dobrih praks

Ta je na predavanju predstavila rezultate programa Leader ter možnosti financiranja s pomočjo novega programa CLLD v obdobju od leta 2014 do 2020. Predavanju je sledil posvet o možnostih vzpostavitve zadružništva v Beli krajini, na katerem je svoje izkušnje z udeleženci delila zadruga Jarina, ki deluje kot vezni člen med pridelovalci, predelovalci in odjemalci. Izkazalo se je, da je tudi med Belokranjci precejšnje zanimanje za povezovanje v zadruge in skupen nastop na tržišču, alternativen način povezovanja pa je z degustacijo in predavanjem predstavil še uspešen projekt Dobrote Dolenjske, ki je pod skupno blagovno znamko združil podjetne posameznike s področja lokalne samooskrbe. Obiskovalci prireditve so izvedeli, kako so se lotili povezovanja, trženja, birokracije in ostalih ovir na poti do uspeha in s tem dobili izhodišča za razvoj ideje o skupni blagovne znamke Dobrote Bele krajine.

»Z Dnevom LAS Dolenjska in Bela krajina smo zadovoljni, saj se je tako delavnic, kot tudi ostalih aktivnosti udeležilo lepo število ljudi. Predvsem pomembno je, da obstaja izkazan interes za projekte tako s strani društev, kot s strani občin in drugih organizacij. Pričakujemo, da bodo sredstva LEADER in CLLD na območju jugovzhodne Slovenije tako kot do sedaj tudi v programskem obdobju 2014-2020 maksimalno in kvalitetno uporabljena,« je ob tem povedal Gregor Jevšček, projektni sodelavec LAS Dolenjske in Bele krajine iz belokranjskega Razvojno informacijskega centra.

Kaj vse bi lahko vključili v skupno belokranjsko blagovno znamko, so organizatorji sejma v razmislek ponudili s pogostivijo, na kateri so obiskovalcem brezplačno postregli z lokalnimi vini, jabolčnim sokom, pekovskimi dobrotami Društva kmečkih žena in drugimi prigrizki. Največji uspeh so požele palačinke iz povsem lokalnih sestavin, saj so jih med obiskovalce razdelili več kot 100.

Nad njimi so bili najbolj navdušeni najmlajši obiskovalci Smnja, ki so se s slastnimi palačinkami posladkali med ustvarjanjem na brezplačnih delavnicah. Tudi te so potekale v znamenju projektov Leader, ki ohranjajo naravno in kulturno dediščino Bele krajine – otroci so tako skozi ustvarjanje spoznavali pomen ohranjanja avtohtonih vrst čebel, steljnikov, sadovnjakov, mlinov in ovčjereje.

»Ni boljšega kot videti, da se v sproščenem vzdušju združi prijetno s koristnim. S programom smo pokazali, da je v domačem okolju veliko dobrega – od kreativnih ustvarjalk, ki so popestrile dan z izdelki, pa do lokalnih dobrot,« je bila z dogodkom zadovoljna organizatorka sejma Smnj-na-plac!, Urša Pogačnik.

Sejem, ki je ponovno postregel tudi z Zamenjalnico oblačil, ozimnice in otroških igrač ter Dobrodelno košarico, so tokrat prvič organizirali kot novoustanovljeno Društvo Smnj na plac, s katerim želijo še naprej bogatiti in povezovati lokalno skupnost, vzpodbujati prostovoljstvo, vzajemnost, ustvarjalnost in skrb za soljudi.

Naslednjič se bodo mladi ustvarjalci, prostovoljci, dobrodelneži in ljubitelji vsega lepega v prostorih Kulturnega doma Črnomelj ponovno zbrali v soboto, 29. 11. 2014, ko se bodo skupaj pripravili na praznovanje adventnega časa.

Andreja Šober

Galerija

r-stiblc01
r-stiblc02
r-stiblc03
r-stiblc04
r-stiblc05
r-stiblc06
r-stiblc07
r-stiblc08
r-stiblc09
r-stiblc10

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

29.10.2014–1     + (0)     – (1)     Oceni vika lozar 

Volja mladih, povezovanje, ideje, kaj bi še lahko naštela: Bela krajina se prebuja! Končno bomo nehali samo javkati, zlasti je to moteče pri mladini, ki je bila do zdaj navajena živeti lagodno. Kriza nas vse skupaj postavlja na drugi oder, treba bo pljuniti v roke tako ali drugače. SMN na placi odpira nova obzorja!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava