Muzej na prostem Pleterje: Zadnji dan peke v sezoni

29.10.2014 | 12:50

Muzej na prostem Pleterje: Zadnji dan peke v sezoni
Muzej na prostem Pleterje: Zadnji dan peke v sezoni

Mrzli jesenski dnevi so že napovedali zimo in v Muzeju na prostem Pleterje se z njo zaključuje sezona polna dogodkov in aktivnosti za obiskovalce vseh starosti. Zadnjo oktobrsko soboto smo pripravili še zadnji Dan peke v črni kuhinji 180 let stare Kegljevičeve hiše.

Kar nekaj skupin je napovedalo svoj obisk in z zanimanjem so si ogledali, kako deluje črna kuhinja v hiši brez dimnika s staro krušno pečjo, v kateri še vedno kurimo in še več, pečemo kruh in krušne izdelke. Za pogostitev skupin je gospodinja spekla pogače s semeni, ki jih vsi obiskovalci zelo pohvalijo. Poleg pa še beli hlebček in petelina.

Od aprila se je v muzeju na prostem zvrstilo kar nekaj kulturnih prireditev s petjem ljudskih pesmi in obujanjem starih kmečkih običajev. Omogočili smo tako lokalnim kot tudi umetnikom in rokodelcem iz drugih krajev, da se pri nas predstavijo in pokažejo svoje znanje in izdelke. Vsako drugo soboto dopoldne smo imeli ustvarjalne delavnice – kreaktivnice – kjer so otroci in mladi lahko ustvarjali iz različnih materialov; največ zanimanja je bilo za ustvarjanje iz gline in testa. Enkrat na mesec smo pripravili dan peke, kjer so obiskovalci lahko opazovali ali sodelovali pri izdelavi, oblikovanju in peki krušnih izdelkov na tradicionalen način in peko v krušni peči.

Še nekaj skupin bomo sprejeli v novembru, potem pa do pomladi zaprli vrata muzeja. Spomladi pa želimo z novimi idejami, močmi in ob uspešnem pridobivanju finančnih sredstev povečati našo družino prebivalcev in tako biti še bolj zanimivi in privlačni za obiskovalce vseh generacij. Tako vas petelinček Janez s svojimi kokoškami in piščančki, kozici, zajček, dihurka, mucki in kužka s skrbnikom Simonom in sodelavko Branko lepo pozdravljamo in vabimo na ponoven obisk spomladi.

Branka P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava