DL: Tradicijo povezali s sodobnostjo

28.10.2014 | 14:45

Zalka Bosanac pred temeljito in skrbno obnovljeno Kalsko domačijo. (Foto: M. B.-J.)

Zalka Bosanac pred temeljito in skrbno obnovljeno Kalsko domačijo. (Foto: M. B.-J.)

Čeprav je osnovna dejavnost družinskega podjetja Finet, ki ima sedež v Sečjem selu pri Vinici, že več kot 20 let računovodstvo, opravlja pa še finančne storitve, revizije in poslovno svetovanje, pa se je začelo ukvarjati tudi s poslovnim turizmom. Pred štirimi leti je namreč podjetje kupilo domačijo na Štrekljevcu pri Semiču in jo pred dobrim mesecem ponudilo turistom. Kot je povedala Zalka Bosanac, direktorica Fineta, ki ima tudi podjetje Final v hrvaških Bosancih, je marsikdo prepričan, da je treba turizem razvijati ob Kolpi, a so se ga oni lotili v semiški občini.

»Zakaj pa ne?« vpraša Zalka Bosanac in na začudenje nekaterih, zakaj so se odločili za Štrekljevec, odgovarja, da je pomembna zgodba, izhajali pa so iz lastnih potreb, ker so aktivni turisti. »Na Štrekljevec želimo prinesti drugo zgodbo. Zainteresirani smo za meddržavno sodelovanje, saj je semiška občina za nas obmejna. V okolici vasi je veliko zanimivih ponudnikov, ki jih želimo povezati v verigo dobaviteljev. Štrekljevec je tudi dobro izhodišče za izlete, pohode, kolesarjenje, ima kar nekaj učnih poti,« našteje Zalka.

Pri obnovi Kalske domačije, kot se imenuje po prvem lastniku, ki se je na Štrekljevec poročil z bližnjega Kala, je podjetje Finet vodil slogan: Ker so preproste in domače reči najboljše. Temeljito so prenovili tradicionalno, okrog 100 let staro hišo in skedenj. Domačijo so obnavljali in urejali zelo skrbno, pri tem pa poskrbeli za številne detajle, ki združujejo tradicijo s sodobnostjo. Tako domačija daje domačnost, saj so sobe urejene tako, kot so bile nekdaj, hkrati pa so opremljene z vsem, kar potrebuje sodoben gost.

V hiši in skednju je 19 ležišč. Seveda gostje lahko najamejo posamezne sobe ali vso hišo. V skednju je na voljo tudi skupen prostor za poslovne in družabne dogodke za 40 ljudi, v kletnih prostorih pa so vinoteka, letna kuhinja in pokrit družabni prostor. Na urejenem vrtu pa je večnamenska uta.

Domačija je uvrščena v drugo najvišjo kategorijo hiš s tradicijo. Zanjo zdaj skrbijo zaposleni v podjetju, ki jih je osem, načrtujejo pa, da bodo v prihodnje zaposlovali tudi na Štrekljevcu. Predvsem si želijo nekoga, ki bo skrbel za domačijo in program na njej.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista, 7. avgusta 2014

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava