DL: Knjižnica je nepogrešljiva

25.10.2014 | 09:30

Irena Muc (Foto: L. M.)

Irena Muc (Foto: L. M.)

Druga največja enota Knjižnice Mirana Jarca iz Novega mesta je škocjanska krajevna knjižnica. Osem let je že, odkar je nove prostore dobila v obnovljenem Metelkovem domu, in v tem času so se nanjo občani še bolj navadili.

Obiskovalcev je vse več — lani so našteli 59 na novo vpisanih članov — od najmlajših do osnovnošolcev in srednješolcev, ki prihajajo po razna gradiva in strokovno literaturo, ter starejših in upokojencev, ki si tu najdejo branje za prosti čas. Tudi izposoja je narasla. Knjižnica, v kateri dela domačinka bibliotekarka Zala Štamcar, ima ločeno časopisno čitalnico. Knjižnica organizira predšolsko bralno značko Mavrična ribica, dobro obiskane so ure pravljic in ustvarjalnice, kot pravi Irena Muc iz novomeške matične knjižnice, je uspešno sodelovanje z OŠ Frana Metelka Škocjan in Vrtcem Radovednež, od lani pa še s KD Ignacija Knobleharja Škocjan. Decembra so skupaj organizirali literarni večer, ki ga je popestrila zborovska sekcija društva. Podobne dogodke bodo nadaljevali. Z Bukvarno so decembra sodelovali na Miklavževem sejmu.

Kot pravi Irena Muc, so prostori knjižnice lepi, ustrezna je tudi računalniška opremljenost, le računalniki so bolj stari, zato se je knjižnica prijavila na razpis za nakup dveh novih.

Po škocjanski občini vozi tudi bibliobus – edino postajališče je na Bučki. Lani ga je obiskalo 290 članov, ki si je izposodilo 6.323 enot gradiva.

In koliko škocjanska občina iz proračuna nameni za knjižnico? Lani skoraj 66 tisoč evrov – po pogodbi je v višini 6.450 evrov financirala nabavo in obdelavo knjižničnega gradiva, za materialne stroške in plače v matični knjižnici je namenila skoraj 35 tisoč evrov, stroški krajevne knjižnice v Škocjanu pa so znašali 24.500 evrov.

Članek je bil objavljen v 29. številki Dolenjskega lista, 17. julija 2014

L. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava