DL: Iz Ljubljane omamljena na vlom v Trebnje

24.10.2014 | 13:30

Slađana Teodorovića in Zlatana Velića so na sodišče pripeljali iz pripora. (Foto: M. Ž.)

Slađana Teodorovića in Zlatana Velića so na sodišče pripeljali iz pripora. (Foto: M. Ž.)

Zlatan Velić in Slađan Teodorovič sta se na vlom v hišo v Trebnjem pripeljala kar iz Ljubljane. In to z ukradeno Opel astro, na kateri so bile nameščene registrske tablice dveh drugih avtomobilov. Za nepoštena dejanja sta sedla na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča, tja so ju na predobravnalni narok pripeljali iz pripora.

V hišo sta vlomila v nedeljo, 20. aprila letos, sredi belega dne in odnesla kup različnih stvari – nakit, potne liste, bančne knjižice, tablični računalnik, okoli 50 škatlic cigaret, nekaj steklenic vina, nekaj hrane, športno torbo, moško jakno, mobilni telefon ter celo navodila za daljinec. Škode naj bi po oceni oškodovanega lastnika bilo za 1.500 evrov. Njuna skupna pot se je sicer začela že dan prej, kot je v svojem zagovoru pojasnil Teodorović, je Velića srečal na Matelkovi v Ljubljani, nato pa sta popivala in se vozila po mestu z avtom, za katerega je Velić sopotniku dejal, da si ga je sposodil od kolega. Omamljena z alkoholom sta po besedah  Teodorovića v avtu tudi zaspala in se naslednje jutro odpeljala do Trebnjega, kjer sta dodobra napolnila avto.

Policisti so nanju postali pozorni na ljubljanskem avtocestnem počivališču Barje, kamor sta se pripeljala in ustavila na poti z Dolenjskega. Na opel astri, ki je bila ukradena v Ljubljani, sta imela nameščeni dve različni registrski tablici, na zelenico ob zabojniku na parkirišču pa je Teodorović odvrgel več predmetov, za katere sta policista, ki sta ju opazila, posumila, da niso pridobljeni na legalen način. Potem se je kolesje le še zavrtelo naprej.

PROSILA ZA MILEJŠO KAZEN

Na predobravnalnem naroku je okrožna državna tožilka za oba predlagala, če krivdo po obtožbi priznata, za veliko tatvino leto in šest mesecev zapora, za tatvino avta deset mesecev zapora in za tatvino vsake registrske tablice po dva meseca zapora oziroma enotno zaporno kazen vsakemu po dve leti in sedem mesecev zapora. Zagovornika obeh obdolženih sta predlagala, da sodišče narok preloži za teden dni, da razmislijo o predlogu tožilstva in se poskušajo o višini kazni pogoditi, pri čemer je zagovornik Slađana Teodorovića poudaril, da njegova stranka trdi, da s tatvino avtomobila in registrskih tablic ni imela nič. Tožilka se je s predlogom zagovornikov strinjala in znova so se pred sodnico Mojco Hode srečali čez teden dni.

Soglasja v tem času niso dosegli, okrožna državna tožilka pa je tokrat predlagala nižjo kazen – za veliko tatvino leto, za tatvino avtomobila deset mesecev in za vsako registrsko tablico po mesec oziroma enotno kazen leto in enajst mesecev zapora. Velić je vsa dejanja priznal, ni pa se strinjal z višino kazni, zato je menil, naj jo določi sodišče. Teodorović je priznal le veliko tatvino, ne pa tudi preostalih kaznivih dejanj, tako da bo za ta razpisano ločeno sojenje.

V svojem zagovoru sta oba dejanja obžalovala in sodnico prosila za milejšo kazen  od predlagane. Velić je dejal, da tega ne bi naredil, če ne bi bil v vinjenem stanju. Veliko težav je imel tudi v preteklosti, bil je odvisen od drog in je trenutno na metadonski terapiji, zdravljenje odvisnosti pa bo še nadaljeval. Po kazni in zdravljenju namerava zapustiti Slovenijo in se vrniti v Bosno, kjer imajo njegovi domači kmetijo. »To kaznivo dejanje mi je oče zelo zameril in se ne pogovarja z mano, prav tako me je zapustila partnerka, v času, odkar sem v priporu, pa je požar, ki je izbruhnil pri sosedu, delno poškodoval tudi moje stanovanje,« je dejal. Teodorović pa je v zagovor povedal, da sta bila takrat oba pijana in ´zadeta´, drugače tega ne bi storila, in še enkrat poudaril, da pri tatvini avta in registrskih tablic ni bil zraven.

Okrožna državna tožilka je menila, da so višine kazni primerne in da je treba upoštevati tudi njuno predkaznovanost, med drugim je bil Teodorović že 9-krat pravnomočno obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj, Velićeva kazenska evidenca pa je še obsežnejša, saj je bil pravnomočno kaznovan že 22-krat, je specialni povratnik in je očitana kazniva dejanja storil v preizkusni dobi. Oba zagovornika sta v zaključnih besedah med ostalim poudarila, da je treba pri odmeri kazni upoštevati, da sta obdolžena kazniva dejanja priznala, da sta jih obžalovala in da si želita urediti življenje.

Sodnica je oba spoznala za kriva in sledila predlogu tožilke ter Zlatanu Veljiću prisodila leto in enajst mesecev zapora in Slađanu Teodoroviću leto zapora, obema pa je podaljšala tudi pripor do pravnomočnosti sodbe oziroma nastopa kazni. Ob tem je pojasnila, da so kazni, ki jih je predlagala državna tožilka, kljub vsem olajševalnim okoliščinam že tako nizke, da nižje sploh ne morejo biti. Sodba še ni pravnomočna.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista, 31. julija 2014

M. Ž.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

24.10.2014Oceni Zocky 

Očitno Je (Morda) Drž. T. Napačno Menila, Da Soo Obe Kazni PRIMERNI; Saj NI (Zelo) Upoštevala Njuno Predkaznovanost, Ki Ju/Jo Članek Omenja TUDI V Obsežnejšem Delu. (9x In 22x !!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) NovoLETNI Popust-i So Že )ŠE( v Akciji

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava