Veselica v Črnomlju - Miha Baloh in Janez Lapajne

24.10.2014 | 14:20

Veselica v Črnomlju - Miha Baloh in Janez Lapajne

V torek, 21. oktobra 2014, je bila v Kulturnem domu Črnomelj projekcija filma Veselica, ki ga je leta 1960 režiral Jože Babič. Projekcija filma je bila organizirana v okviru projekta Slovenski film kot ogledalo časa, ki ga bo Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj letos izvedel v treh tematskih večerih v času od oktobra do decembra 2014. Namen projekta je obujati slovenske filmske uspešnice, ki so zaznamovale določeno družbeno obdobje.

Projekcije filma se je udeležil glavni igralec Miha Baloh, ki je za vlogo kurirja Aleša v filmu prejel veliko Zlato areno na Puljskem filmskem festivalu. V petek, 24. oktobra 2014 pa mu bo Društvo slovenskih režiserjev podelilo nagrado BERT (poimenovano po igralcu Bertu Sotlarju) za življenjsko delo na področju filmske igre. Prejemnik Miha Baloh, slovenski filmski in gledališki igralec, je nepozabno zaznamoval slovensko filmografijo, "dal stas in obraz slovenskemu novemu valu", in se predvsem v vlogah negativcev uveljavil tudi v tujini.

Pogovor z njim je vodil režiser Janez Lapajne.

Protagonist Veselice je nekdanji partizanski kurir Aleš – Miha Baloh, ki je končal vojno kot invalid brez roke. Zgodba filma se dogaja v začetku leta 1950, šest let po vojni, ko je še vedno zaposlen kot kurir pri upravi za cement. To predstavlja njegov problem, saj so vsi njegovi prijatelji iz vojne napredovali, on pa je še vedno kurir. Aleš je v partizanski bolnišnici preživel najlepše trenutke (ljubezen z bolničarko Maro), zato se tudi ne more vrniti v sedanjost… Film je socialno kritična drama o neprilagodljivosti nekdanjega partizana.

Marija Miketič
ZIK Črnomelj

Galerija

h-veselica-01
h-veselica-02
h-veselica-03
h-veselica-04
h-veselica-05

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

26.10.2014Oceni vika lozar 

Škoda, ker mi je ta dogodek ušel. Je bilo objavljeno v DL? Zadnje čase ugotavljam, da je napovednik v DL edini, ki nas obvešča o dogodkih. Se motim?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava