1. državno prvenstvo v zbiranju pločevink - zmagala OŠ Prevole

24.10.2014 | 10:00

1. državno prvenstvo v zbiranju pločevink - zmagala OŠ Prevole

V petek, 17.10.2014, se je v KC Delavski dom Zagorje iztekla zaključna prireditev humanitarne akcije Jaz, Ti, Mi za Slovenijo. Z nami so se družili Big Band Zagorje, Glasbena šola Zagorje, igralci OŠ Tone Okrogar, Mladinsko gledališče Svoboda iz Trbovelj, imitator Elvis Ginger iz Hrastnika in seveda Minka Pločevinka. Na zaključni prireditvi sta se nam pridružila tudi dva izmed naših ambasadorjev, in sicer ga. Tanja Ribič in g. Matic Jere, prav tako pa med ambasadorji akcije Jaz, Ti, Mi za Slovenijo najdemo tudi Tomaža Barado in Miša Brečka.

Akcija je bila v osnovi zasnovana ekološko in izobraževalno, da bi se osnovnošolci seznanili s pomenom ločevanja odpadkov in vplivom recikliranja na naše okolje in tudi naše zdravje. Tako zbrana sredstva pa je društvo Tandem Zagorje namenilo SBT za nakup inkubatorja.

1. državno prvenstvo v zbiranju pločevink je potekalo med osnovnimi šolami po vsej Sloveniji. Prvenstvo je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Slovenije g. Boruta Pahorja.

V projektu je sodelovalo 44 osnovnih šol oziroma 12.000 osnovnošolcev. Zbrali so preko 3.200 kg odpadnih pločevink. Osnovna šola, ki zbrala največ pločevink na posameznega učenca, je prejela tudi glavno nagrado pokrovitelja FX d.o.o., in sicer športni poligon v vrednosti 1.500 EUR ter prehodni pokal. Zmagovalci so bili osnovnošolci OŠ Prevole s preko 2 kg zbranih pločevink na posameznega učenca.

V sklopu akcije je potekal tudi natečaj v risanju in izdelavi skulpture Minke Pločevinke. Zmagovalci v kategoriji izdelave skulpture so bili učenci OŠ Roje, ki so prejeli vrednostni bon v višini 300 EUR podjetja LIDL d.o.o., 2. in 3. mesto pa je pripadlo PŠ Svibno in OŠ Tončke Čeč Trbovlje. Oboji so prejeli praktične nagrade, ki jih je prav tako prispevalo podjetje LIDL d.o.o.

Izmed prejetih risbic Minke Pločevinke je komisija izbrala dve. Nagrajena avtorja Nik Jazbec in Adelisa Zukič, oba z OŠ Toneta Okrogarja iz Zagorja, sta ustvarjala pod vodstvom mentorice Jadranke Kačič.

Na računu RKS, ki je bil odprt izključno za namen akcije Jaz, Ti, Mi za Slovenijo, je bilo do petka zbranih 3.000 EUR. Ček z zbranimi sredstvi sta direktorici SBT ge. Marini Barovič podelili predsednica društva Tandem Zagorje ga. Jelena Jerin in direktorica podjetja Unirec d.o.o. ga. Katja Slokan.

Šole, ki so se za sodelovanje odločile, svoje osnovnošolce vzgajajo v duhu zdravega načina življenja v čist(ejš)em okolju. Istočasno pa otroci pridobivajo izkušnje in pomen na področju humanitarnega delovanja in pomoči sočloveku. Tudi s tako majhnimi koraki, kot je zbiranje pločevink.

J. J.

Galerija

z-plocevinke-17
z-plocevinke-18
z-plocevinke-19
z_plocevinke_01
z_plocevinke_02
z_plocevinke_03
z_plocevinke_04
z_plocevinke_05
z_plocevinke_06
z_plocevinke_07
z_plocevinke_08
z_plocevinke_09
z_plocevinke_10
z_plocevinke_11
z_plocevinke_12
z_plocevinke_13
z_plocevinke_14
z_plocevinke_15
z_plocevinke_16

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava