Okrogla miza gasilk na Raki - gasilke o gluhoti

23.10.2014 | 09:40

Okrogla miza gasilk na Raki - gasilke o gluhoti
Okrogla miza gasilk na Raki - gasilke o gluhoti

Minulo soboto se je na Raki tradicionalno zbralo 56 gasilk iz posavske in zasavske regije na strokovnem srečanju – okrogli mizi. Ker je letošnje leto rdeča nit aktivnosti v mesecu požarne varnosti posvečena osebam s posebnimi potrebami, je predsednica Gasilske zveze Krško in predsednica Komisije za delo članic pri GZ Krško, Ana Nuša Somrak, po uvodnem pozdravu navzočim spregovorila o Varstveno delovnem centru Krško-Leskovec z enotami vKrškem, v Brežicah in v Sevnici, o društvu Sonček ter o osnovni šoli dr. Mihajla Rostoharja s prilagojenim programom. Kot osrednja organizacija, ki združuje drugačne, pa je bilo izbrano Društvo gluhih in naglušnih Posavja Krško, katerega je predstavila Vlasta Moškon.

Na predavanju pomenljivega naslova »Gluhota-naglušnost: nevidna invalidnost« so nam bili približani posebni socialni programi, klasifikacija gluhote ter tehnični pripomočki in oblike pomoči, ki pripadajo gluhim in naglušnim. Udeleženke smo spoznale slovar slovenskega znakovnega jezika s kretnjami (slednjih je v Slovenijo okoli tri tisoč) in se nekaj takih iz uporabe v vsakodnevnem življenju tudi naučile. Kot je dejala Moškonova, je po svetovnih ocenah gluhota druga najtežja oblika invalidnosti, takoj za slepoto. V Posavju je evidentiranih okoli 470 gluhih in naglušnih, na slovenskih tleh pa deluje trinajst društev, ki združujejo osebe s težavami s sluhom. Z veseljem je podala tudi podatek, da mineva teden dni, odkar je v veljavo stopil Zakon o izenačevanju možnosti invalidov, v katerem je med drugim opredeljeno tudi, katere tehnične pripomočke gluhi in naglušni lahko pridobijo v obliki subvencionirane pomoči.

V nadaljevanju sta nekaj besed spregovorila tudi namestnik poveljnika Gasilske zveze Krško, Zdravko Kerin in Zdenka Močnik, vodja brežiške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje. Nato je Avgust Mlakar, starosta krškega in posavskega gasilstva, ob fotografijah, ki so govorile same zase, predstavil operativne vidike in osebne izkušnje s sodelovanja na intervencijah ob žledolomu v postojnski in notranjski regiji ter ob katastrofalnih poplavah v Srbiji in Bosni. »Bolj kot vadimo, več vemo in več kot vemo, bolj smo samozavestni, ko pa se soočamo z realnimi situacijami ob naravnih nesrečah, pa se še posebej utrdimo kot posamezniki in kot organizacija«, je k Mlakarjevemu pripovedovanju dodala Somrakova in poudarila povečano poplavno varnost zaradi izgradnje verige hidroelektrarn na Spodnji Savi. Ob koncu strokovnega srečanja je beseda stekla tudi o spremembah statuta Gasilske zveze Slovenije in o ostalih dokumentih, katere želijo nekateri drastično spremeniti, Helena Odlazek, predsedujoča gasilkam zasavske regije, pa je pozvala še k izpolnjevanju ankete o delovanju članic znotraj prostovoljnih gasilskih društev in na nivoju zvez, česar cilj je izboljšati vključenost žensk v organizacijskih vodah gasilstva ter povabila predsednice komisij za delo s članicami posameznih zvez na dvodnevni posvet, ki bo potekal v Murski soboti 14. in 15. novembra.

Sledilo je kosilo in v popoldanskem času še tekmovanje za prehodni pokal PGD Raka, katerega se je udeležilo 8 ekip - slavile so članice PGD Raka, drugo mesto je pripadlo članicam PGD Veliki Podlog in tretje članicam PGD Senuše. V kategoriji mladink so prvo mesto zasedle pripadnice PGD Veliki Podlog, drugo mesto PGD Senuše in tretje mesto PGD Krško.

Doroteja Jazbec

Galerija

seja-01
seja-02
seja-03
seja-04
seja-05
seja-06
seja-07
seja-08
seja-09
seja-10
seja-11
seja-12
seja-13
seja-14
seja-15
seja-16
seja-17
seja-18
seja-19
seja-20
seja-21
seja-22

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava