Unesco tabor z rekordnim številom šol; danes zaključek v Pišecah

23.10.2014 | 08:35

Unesco tabor z rekordnim številom šol; danes zaključek v Pišecah
Unesco tabor z rekordnim številom šol; danes zaključek v Pišecah

V ponedeljek, 20.10.2014, se je v Pišecah začel Unesco tabor Premikamo meje. Letošnje leto Unesco tabor nosi naslov MODRO, saj je letos 15 let projekta moder stol – glavnega izvoznega artikla OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Na taboru gostimo 17 šol, med drugimi tudi šole izven naših meja. Letošnje število šol je rekordno, tako da smo tudi v tem pogledu na šoli premaknili meje na višji nivo. Tabor smo začeli s prireditvijo, na kateri so nastopili učenci naše šole, prav tako pa so se predstavili tuji gostje. Ob predstavitvi šol so bili na oder povabljeni tudi gostitelji. Po prireditvi smo vsi skupaj odšli v jedilnico na pokušino jedi, ki so jih s sabo prinesli gostje. Medtem smo se gostitelji spoznali s svojimi gosti. Za tiste, ki niste z nami, pa nekaj slik.

S torkom smo začeli na taboru Premikamo meje z delavnicami. Vse temeljijo na modri barvi, ki je tematska nosilka letošnjih srečanj. Ustvarjali smo blues glasbo, v tehnični delavnici smo izdelovali modre stoleke, tudi modre škatlice z modrimi mislimi, ki jih bomo podarjali mimoidočim v Brežicah, smo izdelovali. Kot vsako leto smo se lahko udeležili plesnih, novinarskih ter avdio-video delavnic. Prav posebno mesto pa je včeraj imela delavnica, kjer smo obujali spomin na skorajda pozabljeno staro opravilo na kmetih – kožehatva koruze. Z ličkanjem koruze smo nadaljevali tudi v popoldanskih urah.

Po vasi smo se pogovarjali z domačini, ki so prava zakladnica ljudskosti in modrosti. Pravi pravcat podvig pa je bilo pleskanje šolskega zidu v modro barvo ter opremljanje le-tega v modre misli. Zopet lep, sončen in novih spoznanj poln delovni dan je za nami!

Včeraj smo se podali na več mest po krajevni skupnosti. Povezali smo se s starejšimi domačini, ki so nam velikodušno pomagali pri izdelavi modrega stola. V njihovih delavnicah smo izdelovali modre stole – ti bodo, popolnjeni z modrimi mislimi, dobili svoje stalno mesto na različnih lokacijah po Pišecah. Neprecenljivo je medgeneracijsko sodelovanje med nami in starejšimi občani. Tisti, ki niso bili na terenu, so v učilnicah modro reciklirali pohištvo in oblačila, sodelovali v modri videodelavnici in ustvarjali harmonikarski blues.

Danes zaključujemo z delavnicami. Modra kulinarika, modri eksperimenti z vodo, milina modrosti in modre družabne igre bodo danes obogatile naše znanje. Popoldne bomo na zaključni prireditvi ob 17. uri v Kulturnem domu v Pišecah predstavili naše izdelke iz delavnic.

Jutri pa gremo na 'Fejst modri val' v Brežice, kjer se nam bodo ob 10. uri pridružili dijaki gimnazije Brežice, osnovnošolci iz Brežic, glasbena šola in drugi gostje, ki pa naj ostanejo presenečenje. Startamo ob 10. uri izpred brežiške gimnazije in SE VIDIMO OB 11. URI NA GRAJSKEM DVORIŠČU BREŽIŠKEGA GRADU!

D. K.

Galerija

t-unesco-01
t-unesco-02
t-unesco-03
t-unesco-04
t-unesco-05
t-unesco-06
t-unesco-07
t-unesco-08
unesco-01
unesco-02
unesco-03
unesco-04

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava