Odprtje razstave Zgodovinskega arhiva Ljubljana: Kuge, lakote in vojske - reši nas, o, Gospod!, KC Janeza Trdine Novo mesto

23.10.2014 | 19:00

Kuge, lakote in vojske – reši nas, o Gospod! Kranjska v prvem letu vélike vojne

Razstava Zgodovinskega arhiva Ljubljana gostuje v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu

23. oktober–18. november 2014

Razstava obeležuje stoto obletnico začetka 1. svetovne vojne. Gledalcu na zanimiv in informativen način prikaže razmere na Kranjskem v začetku 20. stoletja ter s posebnim poudarkom na prvem letu vojne predstavi tegobe vsakdanjega življenja v zaledju vojne vihre. Razstava temelji na gradivu, ki ga hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana.

S tem se Arhiv pridružuje prireditvam, ki jih različne ustanove pripravljajo ob obletnici vojne, ki je Slovence usodno zaznamovala. Razstavo je med uradne dogodke ob stoletnici prve svetovne vojne uvrstil slovenski Nacionalni odbor za obeleževanje 100 letnic 1. svetovne vojne. Razstava je osredotočena na dogajanje, ki ni neposredno povezano z vojaškimi akcijami, temveč govori o vsakdanjem življenju v zaledju nekdanje Kranjske – območja, ki ga teritorialno pokriva naš arhiv. Med vojno niso trpeli le vojaki na fronti. Njihovi bližnji, ki so se bali za življenja svojih dragih, so morali prevzeti velik del njihovih nalog ter se prebijati skozi čedalje težji vsakdan in se soočati s čedalje večjim pomanjkanjem. Priče prve velike vojne ne žive več, namesto njih pa danes pričajo preostanki preteklosti: arhivsko gradivo, pisma, fotografije, dnevniki, zapiski, potrdila, izkaznice, razglednice … Gradivo, ki je predstavljeno javnosti, pretežno hranimo v našem arhivu, deloma pa ga bomo dopolnili z gradivom drugih ustanov in posameznikov.

Na Vidov dan pred sto leti je Gavrilo Princip, član prosrbske organizacije Mlada Bosna, ustrelil prestolonaslednika nadvojvodo Franca Ferdinanda in njegovo ženo Sofijo Hohenberg. Dogodek, čeprav šokanten, a majhen, je prerasel v politični povod za vojno, ki se je razrasla v tragedijo svetovnih razsežnosti.

Razstava »Kuge, lakote in vojske – reši nas, o Gospod! Kranjska v prvem letu vélike vojne«, ki jo je pripravil Zgodovinski arhiv Ljubljana, predstavlja razmere na Kranjskem v prvem letu vojne, ki je bila pred prvo svetovno vojno edina slovenska dežela v avstro-ogrski monarhiji z večinskim slovenskim prebivalstvom, njene meje pa se danes v veliki meri pokrivajo z območjem pristojnosti Zgodovinskega arhiva Ljubljana.

Devet avtorjev razstave predstavlja politične razmere na Kranjskem ob začetku vojne, odzive na atentat in mobilizacijo, stisko beguncev, ki so se zatekli v notranjost monarhije ob vpadu ruske vojske v Galicijo in Bukovino, kmalu za njimi pa tudi prihod prvih ranjenih vojakov z vzhodne fronte. Prebivalstvo je z dobrodelnimi akcijami pomagalo vsem pomoči potrebnim in pri tem angažiralo vse generacije – tudi otroke in mladino. Vojna je vplivala tudi na politični in družbeni položaj žensk – neizogibna je bila njihova vključitev v industrijo in kmetijstvo, da nadomestijo moško delovno silo. Šibko gospodarstvo, kot posledica vojne vihre, je prineslo pomanjkanje živil – zaradi lakote se je obupano prebivalstvo zateklo k demonstracijam.

Avtorji prav tako raziskujejo intimni pogled na vojno skozi oči vojakov, vojnih ujetnikov, politikov ter vsakdanjih ljudi, temelječ na virih, od katerih so nekateri postali dostopni šele pred kratkim.

Razstava se zaključuje z uvodom v morijo, ki se je neposredno približala kranjskemu prebivalstvu – soški fronti. Topovi niso odmevali samo med gorami ter so jih slišali tudi v Ljubljani. To poglavje vojne pa bo natančneje raziskano v razstavi Zgodovinskega arhiva Ljubljana, ki bo na ogled naslednje leto.