DL: Obupala nad pisanjem prošenj za delo

22.10.2014 | 14:50

Marija in Boris Fortun pravita, da je delo na kmetiji zanju manj stresno, kot je bilo v službi. (Foto: M. B.-J.)

Marija in Boris Fortun pravita, da je delo na kmetiji zanju manj stresno, kot je bilo v službi. (Foto: M. B.-J.)

Marija in Boris Fortun sta v enem letu ostala brez zaposlitve v črnomaljskem Secopu, zato sta se odločila, da oživita domačo kmetijo v Damlju ... Posadila sta šparglje, kupila koze ...

Čeprav kmetija družine Fortun iz Damlja meri 23 hektarjev, od teh so trije hektarji obdelovalni, sta Marija in Boris obdelovala le vrt ter kosila manjše parcele v bližini hiše, da se niso zaraščale. Večja polja ob Kolpi pa sta dala v najem.

Oba sta bila namreč zaposlena v črnomaljskem Secopu, Marija celo v treh ali štirih izmenah, in za kmetovanje ni bilo časa. A ker Secop zapira proizvodnjo in se seli na Slovaško, je Marija pred dvema letoma in pol ostala brez službe. Leto pozneje ji je na zavod za zaposlovanje sledil še Boris. Pisala sta prošnje za zaposlitev, a od mnogih sploh nista dobila odgovora, če pa je že prišel, je bil negativen. Zavedata se, da je brezposelnih v Beli krajini veliko, prostih delovnih mest pa malo, zato so gotovo skoraj povsod zasuti s prošnjami za zaposlitev.

»Tako sva prenehala pošiljati prošnje in opustila misel, da bi še naprej iskala zaposlitev. A še ko sva jih pošiljala, sva se odločila, da bova, ne glede na to, ali dobiva službo ali ne, oživila kmetijo. Ko se je začelo nakazovati, da bo Secop preselil proizvodnjo, sva predlani posadila 1000 sadik špargljev, lani pa še 1500. Letos sva jih prvič pobirala, seveda še v manjših količinah, a sva jih z lahkoto prodala domačinom, saj v bližini ni nikogar drugega, ki bi jih gojil,« je povedala Marija. Boris pa je dejal, da imajo s šparglji zelo dobre izkušnje, zato razmišljata, da bi posadila še 500 do 1000 sadik. »Do 4000 sadik je zgornja meja za prodajo na drobno, za kaj več pa bi se morala povezati s trgovci,« pristavi Boris.

Lani jeseni sta posadila tudi 80 kilogramov česna. To je bilo prvič, da sta posadila tako veliko količino. Ko bosta videla, kako bo s prodajo, se bosta odločila, ali ga bosta še naprej sadila tako veliko ali ne. Ker pa iščeta različne možnosti, kako preživeti, je Boris kot dopolnilno dejavnost na kmetiji registriral sečnjo in spravilo lesa, za kar je opravil tečaj. Skupaj z Marijo sta hodila tudi na kmetijska izobraževanja. Ker je v okolici vasi veliko zapuščenih košenic, jih zdaj čisti. Pri tem bodo pomagale še koze. Imata jih pet, a nameravata povečati čredo, saj vidita priložnost prav v pridelavi in predelavi kozjega mleka. Povpraševanje po tovrstnem mleku in izdelkih iz njega je namreč vse večje. A tudi za pašo je v okolici vasi veliko površin. Tudi drugi vaščani so zainteresirani, da bi jim Fortunove koze s pašo počistile parcele.

Čeprav sta zagnana, pa izpostavita veliko težavo, s katero se srečujeta. »Ko človek ostane brez službe, je brez denarja, za primarno pridelavo pa ni posojil. Pa tudi dobila ga ne bi, ker nimava rednih prihodkov. Preprosto povedano: težava je, da nimava denarja za vlaganje v kmetijsko proizvodnjo. A možnosti za pridelavo je pri nas veliko, saj so okrog vasi lepa polja in tudi vremenske razmere so ugodne. Drugi problem je, da smo daleč od večjih centrov, zato sva se tudi odločila za predelavo kozjega mleka v sire,« potarna Boris, ki si ne more kaj, da ne bi pokritiziral tudi prevelike birokracije.

V Damlju sta trenutno čista kmeta le Marija in Boris. Sicer pa je v vasi, ki je poleti priljubljena zaradi prijetnega in lepo urejenega kopališča in šotorišča ob Kolpi, le 22 stalno naseljenih prebivalcev. Najmlajši pa sta prav Marijini in Borisovi hčerki, stari 10 in 13 let.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista, 31. julija 2014

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (11)

22.10.2014Oceni Pridna 

Naj razmislita v pridelavo industrijske konoplje. Če imata toliko obdelovalne površine, jo bosta zlahka unovčila in tisti kraji so idealni za pridelavo konoplje. Pa še povežeta se lahko z nekaterimi že obstoječimi v Sloveniji, ki iščejo nova polja.

22.10.2014Oceni turbokapitalist 

Danes je privilegij imeti zaposlitev.

23.10.2014–1     + (3)     – (4)     Oceni tina 

da bi ona šla v revoz delat,to pa ne,je daleč kao.....

24.10.2014–1     + (2)     – (3)     Oceni Darja  

Bravo, samo tako naprej. Lepo vaju je videt - bivša sodelavca.

24.10.2014–3     + (2)     – (5)     Oceni Ah.... 

Gospa Tina Če bi dobro prebrali članek, bi videli, da je bil napisan v mesecu juliju. Takrat Revoz še ni zaposloval, začeli so v mesecu oktobru. In če samo malo pomislite, kje je gospa Mrija doma, bi lahko sami vedeli da je resnično daleč od Revoza. Za jutranjo izmeno bi se morala vstati najkasnej ob 3.30 in domov bi prišla 16.30. Malo razmislite predno sodite druge ljudi

25.10.2014+2     + (2)     – (0)     Oceni snežinka 

vstajam ob pol treh,delam blizu lj.vse se da....,samo če je volja.če je potreba,se da vse.kriza je,nimaš kaj izbirat.

25.10.2014+1     + (1)     – (0)     Oceni utrujena 

tudi sama vstajam ob pol treh in vem kako je, trpiš sam ter tvoja družina, domov prihajam zmatrana ko pes

26.10.2014+1     + (1)     – (0)     Oceni kr en1 

Res je vstaneš ob 4h greš z busom do R.... tam zgaraš 8h včasih tudi 10h, prideš domov zmatran ko pes.

26.10.2014Oceni snežinka 

utrujena....saj bo kmalu bolje...

27.10.2014Oceni aleš 

uuu...mene so pa kr izbrisali,ko sem vabil te na drink,če bo služba dovolila?veš kak pravi adi,je treba delat ne pa zijala past....hehhehe

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava