Urejena okolica Otroškega vrtca Metlika – bogato učno okolje

22.10.2014 | 13:10

Urejena okolica Otroškega vrtca Metlika – bogato učno okolje
Urejena okolica Otroškega vrtca Metlika – bogato učno okolje

V Otroškem vrtcu Metlika že nekaj časa posvečamo veliko pozornosti urejanju okolice, ki bo po naših merilih in željah ter bo otrokom nudila možnosti za igro in učenje. Dane Katalinič je zapisal, da naravoslovne dejavnosti motivirajo otroke v naravi, na domu in v vrtcu. Posledično nastaja in se oblikuje pozitivna lastnost ustvarjalnost, ki je temelj za kakovostno nadgradnjo spodbujanja otrokove radovednosti, njegove ustvarjalnosti in akcijskega odnosa do okolja.

Zelene površine okoli našega vrtca lahko opazujejo in spremljajo vsi otroci (od najmlajših do najstarejših), nudijo nam številne možnosti za raziskovanje, opazovanje in tudi aktivno sodelovanje.

Da bi površine v okolici vrtca postale še bolj zanimivo učno okolje, jih urejamo s cvetličnimi gredicami, privlačno urejenimi in oblikovanimi gredami za zelenjavo, zelišča in jagodičevjem ter sadovnjakom in vinogradom. Prostor ob vrtu smo namenili kompostnikom, uti za vrtno orodje in igralnici na prostem. Del naše zelenice bi želeli v prihodnosti obogatiti še z vodnim motivom.

Za vrt in okolico skrbimo zaposleni v vrtcu. Med letom je potrebno pripraviti površine na vrtu, poskrbeti za strokoven rez vinske trte in sadnega drevja, za vzgojo in zasaditev enoletnic, za sajenje zelenjave, za košnjo trave … Tudi za tematske razstave poskrbimo. Otroci nas pri tem delu spremljajo in po svojih zmožnostih tudi sodelujejo.

Videz okolice ni prepuščen naključju, saj se zavedamo, da mora predvidena zasaditev ustvariti členitev prostora in da struktura zasaditve nastaja z leti ter da bodo posamezne rastline na našem vrtu rasle 10 let ali več. Vseskozi moramo biti pozorni na to, da zasadimo nestrupene rastline.

Prav zato smo pri zasaditvi brežine ob vrtcu k sodelovanju povabili Kmetijsko šolo Grm - center biotehnike in turizma. V petek, 10. 10. 2014, so dijaki (vrtnarji) drugega letnika - Doroteja Fajdiga, Maj Hočevar in Jure Novak ter dijakinje (hortikulturni tehnik) 5.b razreda, ki nalogo opravljajo za poklicno maturo – Barbara Murko, Tjaša Zupanc in Maruša Pavlič – skupaj z mentorico Andrejo Bartolj Bele zasadili brežino ob našem vrtcu.

Z delom so začeli že zgodaj zjutraj. Na brežini, veliki okrog 30m2 ni bilo lahko odstraniti vse obstoječe rastlinje. Tako so se lahko že ob osmih zjutraj pošteno ogreli. Ker je bil teren precej nagnjen, celotne površine niso prekopavali, da s tem ne bi povzročali dodatne erozije tal. Zelo veliko dela so imeli z odstranjevanjem korenin, predvsem z ostanki plevelov, ki jih v novi zasaditvi seveda nismo želeli.

Našega sodelovanja s samo zasaditvijo še ni konec, saj po načrtovanju in zasaditvi sledi še oskrba rastlin. Vsem rastlinam, ki so jih zasadili bodo določili imena, to bo potrebno označiti in nato skalnjak tudi oskrbovati. Tukaj pa bodo lahko "mali vrtnarji" postali otroci našega vrtca. Zahvaljujemo se dijakom, dijakinjam, mentorici in vsem staršem, ki ste prispevali svoj trud in rastline za našo novo pridobitev. Komaj čakamo prve cvetove ...

Ponosni smo tudi, da so naša prizadevanja za urejeno okolico prepoznana in nagrajena. 210 različnih vzgojno-izobraževalnih ustanov je bilo namreč v letu 2013/2014 vključenih v projekt Šolska VRTilnica. Med sodelujočimi ustanovami je bil tudi naš vrtec. Naš vrt je bil nagrajen z drugim mestom v kategoriji NAJLEPŠI VRTČEVSKI VRTOVI. Veseli smo tudi ponovno podeljenega srebrnega priznanja Turistične zveze Metlika in Občine Metlika za lepo urejeno okolico vrtca.

Otroški vrtec Metlika

Galerija

otroski-vrtec-01
otroski-vrtec-02
otroski-vrtec-03
otroski-vrtec-04
otroski-vrtec-05
otroski-vrtec-06
otroski-vrtec-07
otroski-vrtec-08
otroski-vrtec-09
otroski-vrtec-10
otroski-vrtec-11
otroski-vrtec-12
otroski-vrtec-13
otroski-vrtec-14
otroski-vrtec-15
otroski-vrtec-16
otroski-vrtec-17
otroski-vrtec-18
otroski-vrtec-19

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

23.10.2014Oceni vika lozar 

Vse pohvale vredno, mogoče bi imelo za bralce spleta enak učinek, če bi bilo malo manj učene razlage zakaj vse to. Osnovno je, da naj po svojih močeh in sposobnostih obvezno pri tem sodelujejo otroci.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava