Revmatiki na Trški gori

22.10.2014 | 13:40

Revmatiki na Trški gori
Revmatiki na Trški gori
Revmatiki na Trški gori

Podružnica revmatikov Dolenjske in Bele krajine je v soboto, 18. oktobra 2014, organizirala pohod na Trško goro. Kar 85 pohodnikov iz cele Slovenije se je zbralo na Sevnem pod Trško goro, kjer jih je pozdravila ravnateljica Kmetijske šole Grm in biotehnične gimnazije, profesorica Vida Hlebec. V tamkajšnji večnamenski dvorani jim je predstavila zgodovino šole, programe šolanja, biotehniška področja ter šolsko posestvo. Po predstavitvi so se z vodjo posestva, profesorjem Markom Glušičem, sprehodili po šolskem posestvu. Ogledali so si kravji in konjski hlev ter hlev mladega goveda. Povedal jim je marsikaj zanimivega o živini, robotu molže in prireji mleka. Neposredno nad hlevi šolskega centra se na približno 0,77 ha površine razteza čebelarski učni poligon, ki so ga odprli letos v maju v okviru projekta "Dolenjsko čebelarsko središče Petra Pavla Glavarja". Zanimivo je bilo prisluhniti razlagi in videti nov čebelnjak s številnimi panji. Po ogledih je v jedilnici šole sledila degustacija različnih jogurtov, ki so jim zelo teknili.

Pod vodstvom domačina in člana podružnice Dolenjske in Bele krajine Ivana Vertuša so se povzpeli na 428 m visoko Trško goro, ki jo z vseh strani obdajajo vinogradi z zidanicami. Z vrha se odpira lep razgled na Dolenjsko s Krko, Novim mestom in Gorjanci. Na vrhu je romarska cerkev Marijinega rojstva, ob njej pa lipe, med katerimi je z 830 cm obsega najdebelejša dolenjska lipa. Tu jim je Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce pripravilo prijetno dobrodošlico.

Po okrepčilu je predsednik društva slovesno predal ključ cerkve predsedniku Društva revmatikov Slovenije Andreju Gregorčiču. Ta je cerkev odklenil. V tihoti so vstopili vanjo, kjer jim je predsednik društva Trškogorsko srce predstavil zgodovino cerkve. O Trški gori in njenih značilnostih pa je spregovorila njihova članica Katja. Z zanimanjem so jima prisluhnili, ker so bili mnogi prvič tukaj. Vsak si je lahko priporočil trškogorski Mariji, skupaj so zapeli tudi Marijino pesem. Po ogledu cerkve so izpolnili kviz o poznavanju Trške gore. Pravilno ga je izpolnil predsednik revmatikov. Za nagrado je prejel koledar Trške gore za leto 2015, na katerem je upodobljenih deset prepoznavnih značilnosti.

Pri spominskem obeležju Lojzeta Slaka so naredili še skupinsko fotografijo, nato pa so se napotili mimo Slakove zidanice v Ždinjo vas, kjer jih je čakalo odlično kosilo.

Trška gora z okolico je revmatike napolnila z neverjetno energijo. Uživali so v prijetnem okolju in lepem jesenskem vremenu, prav tako pa tudi v medsebojnem druženju, ker so bili nekateri tukaj prvič. Spletla so se tudi nova prijateljstva, ki jih bodo obnavljali v prihodnjih druženjih in pohodih.

H. M.

Galerija

trska-gora-01
trska-gora-02
trska-gora-03
trska-gora-04
trska-gora-05
trska-gora-06
trska-gora-07
trska_gora_09
trska_gora_10
trska_gora_11
trska_gora_12
trska_gora_13
trska_gora_14
trska_gora_15
trska_gora_16
trska_gora_17
trska_gora_18

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava