Ciril Zlobec v Novem mestu: Kako težko je biti človek

21.10.2014 | 11:35

Ciril Zlobec v Novem mestu: Kako težko je biti človek

V četrtek, 16. oktobra 2014, je Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto s svojim obiskom počastil pesnik, urednik, esejist in veliki kulturnik Ciril Zlobec. Predstavil je svojo zadnjo pesniško zbirko z naslovom Biti človek ter prebral nekatere izmed pesmi. Obiskovalce je navdahnil z besedami polnimi vere in upanja.

Pesniška zbirka Biti človek je sestavljena iz osmih ciklov, o katerih bi lahko rekli, da s svojim poimenovanjem sami zvenijo kot verzi, saj se glasijo: Sem, ki nisem; Samo en sam samcat danes; O bog, kako si ves še v meni!; Bili so, ni jih več, a še živijo; Dokler se še imava; Nostalgija; Biti človek in Trpko potovanje. Zbirko je posvetil svojima pokojnima otrokoma, hčerki Varji in sinu Jaši, z besedami »O bog, kako sta vsa še v meni«. Zlobcu se orosi oko, ko pove, da se otroka večkrat vračata k njemu, četudi le v sanjah. Prihajata srečna in nasmejana ter sta vedno prinašalca tolažbe.

V nadaljevanju pesnik ugotavlja, kako težko je biti človek. Zaveda se minevanja, toda njegov dan je prepreden s številnimi spomini. Tudi med pogovorom se je za nekaj trenutkov vrnil v mladostniška leta. Spominjal se je, kako je kot trinajstletni deček, oblečen v »hlače na pol droga«, v semenišču napisal svoj prvi sonet, kako je gostoval po Sloveniji s takrat najbolj zaželenim ansamblom, ki so ga, poleg njega, sestavljali razposajeni Pavček, satirično zajedljivi Menart, zadržani Kovič in Bevk …

V svojih devetdesetih letih je Zlobec najstarejši živeči slovenski pesnik, a leta prinašajo izgube, zato se pogosto pogovarja s tistimi, ki so za vedno odšli iz njegovega življenja. Mnogokrat ga rešuje le ljubezen do življenjske sopotnice, čeprav je na trenutke v njegovih besedah in verzih že zaznati predvidevanje, da bo eden iz ljubezenske dvojice kmalu ostal sam.

Zlobec je vsakemu obiskovalcu položil na srce, naj stremi k nemogočemu, kajti le tako bo nekoč dosegel meje mogočega in si zaželel, da bi bila njegova poezija stimulacija za poezijo življenja.

Ob koncu večera je Zlobca v Novem mestu čakalo še posebno presenečenje. V stari kleti, kjer so se nekoč srečevali Zlobec, Pavček, Menart in Kozina, so ga pričakali še živeči člani Društva tabornikov liga Omega.

Literarni večer je povezovala Carmen L. Oven.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galerija

c-knjiznica-01
c-knjiznica-02
c-knjiznica-03
c-knjiznica-04

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava